Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dit artikel is per 1 februari 2012 gewijzigd

PVV in Almere lekt geheime brief

20 DEC 2011 Thijs Wartenbergh

ALMERE - De PVV-fractie in de Almeerse gemeenteraad is woedend over de vergoeding die door de gemeente wordt toegekend aan de projectleider van de duurzaamheidswinkel in Almere, Vera Dam. Zij krijgt voor twee dagen werk per week een bedrag van 71.392,00 euro op haar bankrekening bijgeschreven. De PVV heeft deze informatie, die geheim moest blijven, op haar site geplaatst.

Correctie

In dit artikel staat ten onrechte vermeld dat mevrouw Dam een bedrag van 71.392,00 euro op haar bankrekening krijgt bijgeschreven. Het bedrag is gestort op de bankrekening van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland.

Redactie

Omgerekend naar een werkweek van vijf dagen, aldus de PVV, zou het gaan om een bedrag van 212.391,00, inclusief btw. “Dat is schandalig veel”, aldus fractiewoordvoerder Toon van Dijk. “Dat is belastinggeld, voor wie dat niet duidelijk is.” In de winkel kunnen burgers informatie krijgen hoe ze zo duurzaam mogelijk kunnen leven.

De Almeerse partijen in de gemeenteraad zijn over de verdiensten van Dam schriftelijk door wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) geïnformeerd. Deze gegevens moesten geheim blijven. De PVV heeft zich daar niet aan gehouden en heeft Duivesteijns brief, waarboven 'Geheim' staat, op haar site geplaatst.

Dat doet de fractie omdat ze, zoals ze toelicht, twijfels had over de procedure van geheimhouding in Almere. “Na ingewonnen advies blijken die twijfels terecht”, aldus de PVV. “Daardoor is deze informatie nu openbaar en krijgt de Almeerse belastingbetaler dankzij de PVV inzicht hoe dit college met belastingcenten omgaat.” Volgens de gemeente Almere is het geld voor dit doel gereserveerd in de Voorjaarsnota.

Dam laat in een reactie weten dat er geen sprake is van persoonlijke zelfverrijking. Burgemeester Jorritsma laat weten dat ‘er niets geheim wordt gehouden wat niet voldoet aan de eisen van geheimhouding’. De fracties van de PvdA en de SP vragen zich af of de PVV niet het ambtsgeheim schendt. PvdA’er El Madkouri: “Dit kan echt niet. Zoiets doe je niet.” De PVV gaat de kwestie tot op de bodem uitzoeken.

Naast projectleider van de duurzaamheidswinkel Almere is Dam directeur van de Natuur en Milieufederatie Flevoland. "Deze organisatie ontving in 2010 € 156.406,00 aan subsidies. Duurzaamheid is dus vooral erg duur", aldus de PVV.

Reactie

Natuur- en Milieufederatie Flevoland voert in opdracht van de gemeente Almere voor de periode van een jaar een project uit, namelijk 'de transitie van een DuurzaamheidsLab naar het opzetten van een Duurzaamheidswinkel'. Binnen de NMFF is de medewerker die dit project uitvoert Vera Dam, directeur NMFF. Zij doet dit voor 2 dagen in de week (16 uur) binnen haar reguliere dienstverband.

Als NMFF hanteren we voor projecten een standaarduurtarief van 97,- euro. Het project is gestart op 1 januari 2011 en duurt tot 31 december 2011. De vergoeding die de NMFF voor dit project krijgt is 71.392 euro en is gestort op de bankrekening van de NMFF. Het bestuur is van mening dat de directeur hier volledig integer heeft gehandeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%