Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eigen zaakjes eerst

01 FEB 2012 Bart Mos

DEN HAAG - Een Haagse advocaat heeft afgelopen jaren kans gezien diverse Turkse en Duitse klanten op te lichten doordat zij de Nederlandse taal niet goed machtig waren. Zijn slachtoffers werden miljoenen euro’s lichter gemaakt. Ondertussen diende hun raadsman torenhoge rekeningen in, terwijl hij juridisch niets presteerde. Maar ook stak hij stiekem geld in zijn zak van partijen waartegen zijn klanten nu juist procedeerden.

Mehmet Cervi
Mehmet Cervi
Foto: RENE OUDSHOORN

Mehmet Cerci was tot enkele jaren geleden een succesvol agrarisch ondernemer in Den Haag. Hij is een van de vele slachtoffers van de praktijken van advocaat Mike Koot. Zijn bedrijf ging dankzij de bemoeienis van zijn raadsman naar de haaien. Cerci (42) bleef vervolgens zitten met een torenhoge schuld en raakte in een diepe depressie. “Ik zit volledig aan de grond, door toedoen van hem”, vertelt Cerci aan de raad van discipline, het tuchtcollege van advocaten, terwijl hij wijst naar de advocaat.

Hetzelfde overkwam de Turkse ondernemer Aydin (48), voor wie Koot onder meer optrad bij een conflict over de verkoop van een feestzaal. Behalve het indienen torenhoge rekeningen van vele tienduizenden euro’s, presteerde de advocaat hoegenaamd niets en stak hij vervolgens ook nog een groot deel van de vordering die Aydin had op de tegenpartij in eigen zak.

Een soortgelijke ervaring had de Duitser Peter Krob (53), die nu al vier jaar in de schuldsanering zit, door toedoen van Koot. “Mijn eigen huis werd met medeweten van Koot geveild, terwijl ik daar zelf niet eens van op de hoogte was”, foetert Krob, met een zwaar Duits accent.

Gisteren deed de raad van discipline uitspraak in de drie laatste klachten tegen Koot. Allemaal werden zij gegrond verklaard, waardoor hij voor twaalf maanden wordt geschorst. Binnenkort dient er opnieuw een klacht tegen hem bij de raad van discipline, maar volgens de gewraakte jurist zijn alle beschuldigingen aan zijn adres ongefundeerd.

Op dringend advies van de orde van advocaten stopte Koot onlangs met zijn werk als advocaat. Sindsdien is hij voorzitter van een door hemzelf opgerichte stichting voor rechtskundige adviesbureaus. “Het moet een soort keurmerk worden”, legt Koot uit, die bovendien als docent Nederlands recht verbonden is aan de Haagse Hogeschool.

Lees alle details vandaag in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%