Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geen strafonderzoek topambtenaar om misbruik

02 FEB 2012

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen reden een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar secretaris-generaal Joris Demmink na een aangifte van seksueel misbruik van een minderjarige. Dat maakte het landelijk parket van het OM donderdag bekend na onderzoek van de Rijksrecherche.

Volgens het OM bestaat er twijfel over de betrouwbaarheid van de aangifte, die vorig jaar februari werd gedaan. Het misbruik zou in de tweede helft van de jaren '90 in Turkije hebben plaatsgevonden. De Rijksrecherche wachtte enkele maanden op een soortgelijke verklaring van een tweede aangever, maar die bleef uit.

De inmiddels volwassen mannen stelden slachtoffer te zijn van de topambtenaar. Ze zeiden dat ze door de Turkse politie zijn geronseld, naar een hotelkamer gebracht en daar verkracht.

Het OM zegt de aangifte tegen de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie te hebben voorgelegd aan de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ). Die concludeerde dat het verhaal van de man die aangifte deed niet consistent was en te weinig details bevatte.

Gezien de ernst van de beschuldiging heeft de Rijksrecherche toch verder onderzoek gedaan, aldus het OM. Daaruit is niet gebleken dat Demmink in de bewuste periode in Turkije was.

Ook de aangifte van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin uit augustus 2011 tegen Demmink leidt niet tot een strafrechtelijk onderzoek, zegt het OM.

De Koerd kreeg zijn straf voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat tegen hem een nepproces met afgeluisterde gesprekken in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar. Baybasin zit vast in Nederland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%