Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

AIVD waarschuwde Wilders voor PVV'er

22 MEI 2010

Geert Wilders werd door de AIVD gewaarschuwd voor PVV-kandidaat Gidi Markuszower, die zich vorige maand ineens terugtrok van de kieslijst.

Wilders kreeg een brief van demissionair minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken, waarin allerlei belastende informatie stond die de AIVD had ontdekt. Dat schrijft het NRC zaterdag. Markuszower erkent in een interview met de krant dat de brief de reden was dat hij is vertrokken.

Markuszower (32) wordt in het schrijven als een 'risico voor de integriteit' van Nederland bestempeld. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een organisatie die 'informatie” heeft overgedragen aan een buitenlandse mogendheid'. Het zou kunnen gaan om Israël en de Mossad.

Markuszower, die nummer vijf op de lijst van Wilders' partij stond, werd in 2008 opgepakt toen hij tijdens de Israëlviering als beveiliger illegaal een wapen bij zich droeg. Hij was eerder woordvoerder van de Nederlandse tak van de rechtse Israëlische partij Likud.

Vorige maand werd een privémail van Markuszower gepubliceerd waarin hij stelde dat Joden die publiekelijk kritiek hebben op het Israëlische optreden tijdens de Gaza-oorlog, uit de Joodse gemeenschap verbannen zouden moeten worden.

De ex-PVV'er dreigt nu een rechtszaak wegens smaad aan te spannen tegen de staat als de beweringen in de brief niet met feiten kunnen worden gestaafd. "Het is een kwaadaardige brief. De beschuldigingen zijn zó absurd, dat ik mij daar moeilijk tegen kan verdedigen", aldus Markuszower. "Die brief is uiteindelijk de reden geweest dat ik mij terug heb getrokken. Ik voelde dat de constante stroom negatieve berichten over mij, die deels op onwaarheden berusten, de PVV geen goed zou doen. Mijn aanwezigheid stoorde.”

Wilders lichtte hem op 24 april in over de brief. „Maar het was míjn beslissing om mij terug te trekken. Ik realiseerde mij dat dit soort zaken, ook als zij op onwaarheden berusten, de partij veel schade kan toebrengen.”

"Ik ben nog nooit strafrechtelijk vervolgd of van criminele feiten beschuldigd. Dus ja, dan is het toch opmerkelijk dat zo'n brief wordt verstuurd”, aldus de opgestapte kandidaat

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%