Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Balkenende weg als CDA-leider

09 JUN 2010

DEN HAAG - Jan Peter Balkenende 'neemt zijn politieke verantwoordelijkheid' en stopt per direct als CDA-leider. Ook neemt hij straks geen plaats in de Tweede Kamer.

Please Wait ...
loading media player ...

CDA lijdt historische nederlaag

Please Wait ...
loading media player ...

Balkenende treedt af

"De kiezer heeft gesproken en de uitkomst is helder", aldus Balkenende in Lucent Dans Theater in Den Haag. "De uitslag is zeer zeer teleurstellend. We hadden graag een ander resultaat gezien". Hij rondt nog wel zijn werkzaamheden af als demissionair premier. Verder bedankte hij zijn achterban voor het vertrouwen en sprak hij uit dat hij zich altijd met hart en ziel heeft ingezet voor deze campagne.

Balkenende, premier sinds juli 2002, sprak van een „zeer, zeer teleurstellend” verkiezingsresultaat. Het Christen Democratisch Appèl zag het aantal zetels woensdag in exitpolls nagenoeg halveren (van 41 naar 21). Sinds het ontstaan van het CDA in 1977 eindigde de partij nog nooit zo laag bij Tweede Kamerverkiezingen. Het slechtste resultaat tot nu toe werd geboekt in 1998, toen het CDA uitkwam op 29 zetels.

Demissionair CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) is teleurgesteld over het vertrek van Jan Peter Balkenende als partijleider. Eurlings noemde Balkenende woensdagavond een „klasbak” en een „fighter full spirit”. Hij wees erop dat de voormalige CDA-partijleider acht jaar „de kar heeft getrokken” onder niet altijd de gemakkelijkste omstandigheden. Volgens Eurlings heeft Balkenende in de verkiezingscampagne „moeten vechten tegen een beeld, waartegen het moeilijk vechten is”.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - 0.0%