Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Banken moeten meer doen tegen landroof'

09 FEB 2012

DEN HAAG - Nederlandse banken doen volgens de Eerlijke Bankwijzer te weinig om te voorkomen dat mensen in ontwikkelingslanden van hun land worden verdreven. Bedrijven, overheden en banken kopen steeds meer vruchtbare grond in ontwikkelingslanden op, signaleren de onderzoekers van de Bankwijzer in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

De toenemende grondaankopen gaan volgens het onderzoek gepaard met toenemende roof, waarbij boeren van hun land worden gejaagd en hun inkomstenbron verliezen. Volgens de Bankwijzer zijn dit soort grondaankopen nieuw terrein voor veel banken. Ze hebben daarom in de meeste gevallen nog geen goed beleid ontwikkeld om mensenrechtenschendingen te voorkomen.

ASN Bank scoorde als enige bank goed op dit onderwerp. De overige banken beoordeelt de Eerlijke Bankwijzer als 'matig' tot 'onvoldoende'. De onderzochte banken werkten zelf mee aan het onderzoek, waarvan de volledige resultaten op de website van de Bankwijzer staan.

De Eerlijke Bankwijzer kijkt naar het beleid van banken ten aanzien van onder meer mensenrechten, natuur, wapens en investeringen in landbouw, mijnbouw en olie. De graadmeter is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christie. Economisch onderzoeksbureau Profundo voerde het onderzoek naar grondaankopen uit.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%