Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ehsan Jami: aangifte tegen al-Haddad

18 FEB 2012

RIJSWIJK - Het afvallen van de islam verdient - in islamitische landen en als aan de voorwaarden wordt voldaan - de doodstraf. Dat zei de shariageleerde Haitham al-Haddad vrijdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Na afloop liet de Iraans-Nederlandse (ex-)politicus Ehsan Jami weten dat hij vanwege deze uitlatingen aangifte zal doen tegen al-Haddad.

De komst van de islamitische rechtsgeleerde zorgde voor veel commotie. Al-Haddad zou vrijdag eigenlijk deelnemen aan een symposium op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Die annuleerde het evenement vanwege discriminerende uitingen. De Balie nodigde hem vervolgens uit omdat de instelling vindt dat extreme ideeën met debat moeten worden bestreden.

Al-Haddad ging in Amsterdam in gesprek met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en De Pers-journalist Kustaw Bessems. Het debat verliep verhit. Aanwezige aanhangers begroetten gevatte opmerkingen van de shariageleerde met luid applaus. Hij verklaarde verder dat de islamitische straf voor overspel steniging is.

In De Balie was veel bewaking aanwezig. Politie in de zaal constateerde volgens een woordvoerder echter geen strafbare uitingen.

De aanwezige Ehsan Jami vindt dat al-Haddad opriep tot geweld en moord door te zeggen dat afvallige moslims gedood moeten worden. Bovendien zou er na afloop van de bijeenkomst een dreigende sfeer zijn ontstaan rond de oprichter van het inmiddels opgeheven comité voor ex-moslims. Jami doet aangifte tegen al-Haddad.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%