Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vestia-bestuurder kreeg miljoenen

01 MRT 2012

ROTTERDAM - Erik Staal, oud-bestuurder van de Rotterdamse woningcorporatie Vestia, heeft bij zijn vertrek maar liefst 3.528.000 euro meegekregen.

Schreef deze krant eerder al dat de topman - die Vestia in grote problemen bracht - een salaris kreeg dat bijna drie keer zo hoog is als toegestaan, nu blijkt dat de beerput nog veel dieper is.

Minister Liesbeth Spies vindt dit ongepast, zeker nu Vestia kampt met grote financiële problemen. In antwoord op vragen van de PVV liet Spies donderdag weten dat ze ook niet te spreken is over het loon dat Staal opstreek. Spies zegt Vestia te houden aan de belofte dat Staals opvolger minder gaat verdienen. Volgens een nieuwe wet op topinkomens in de publieke sector mogen bestuurders van een corporatie niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris (187.000 euro)

Staal kreeg het geld mee op grond van oude afspraken en om zijn pensioen veilig te stellen. Spies heeft van Vestia te horen gekregen dat deze afspraken meegenomen worden bij een onderzoek of er schade te verhalen valt of er aangifte gedaan kan worden.

Vestia kwam in de problemen omdat het voor miljarden euro's aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. Vestia kreeg al steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw voor ruim 1,5 miljard.

PvdA en SP zijn woedend over het bedrag dat Staal opstrijkt. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch noemt het schandalig en immoreel. Net als SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil hij dat alles in het werk wordt gesteld om de uitkering van dit bedrag onmogelijk te maken.

Hij wil ook dat Staal aansprakelijk wordt gesteld. Minister Spies wil dat bij schade aan de volkshuisvesting deze zoveel mogelijk wordt verhaald op de veroorzaker, maar in de zaak van Vestia zegt ze geen partij te zijn.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 516.39
+ / - -0.45%