Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Raad maakt Boxtel schaliegasvrij

05 MRT 2012

BOXTEL - Boxtel is maandagavond door de gemeenteraad uitgeroepen tot schaliegasvrije gemeente. De coalitiepartijen dienden samen met de SP een motie in om zich uit te spreken tegen proefboringen. Die motie werd door de aanwezigen unaniem aangenomen.

Foto: Infografieken Nederland

Boxtel is een van de twee Brabantse gemeenten die het Britse bedrijf Cuadrilla op het oog heeft voor een proefboring. Het college van B en W had een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan verleend, maar de rechter verwees die eerder al naar de prullenbak. Inmiddels is duidelijk geworden dat onder Boxtelaren nauwelijks draagvlak is voor de proefboringen.

Boren naar schaliegas is omstreden omdat de gevolgen voor mens en milieu niet duidelijk zijn. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Cuadrilla gaf vorige week nog aan de uitkomsten daarvan te willen afwachten en daarna wellicht een nieuwe vergunning te willen aanvragen.

Volgens de fracties moet de motie vooral worden gezien als een sterk signaal. „We zijn natuurlijk verplicht om elke vergunningaanvraag te bekijken, maar zeggen nu al dat we tegen zijn,” aldus fractievoorzitter Rien Schalkx van coalitiegenoot Combinatie 95. Oppositiepartij Boxtels Belang ondersteunde de motie, maar had ook een kanttekening. „We kunnen als Boxtel wel tegen zijn, maar of de gemeente uiteindelijk door het ministerie kan worden gedwongen toch mee te werken, is nog niet helemaal duidelijk,” zei fractievoorzitter Ad van de Wetering. „De motie moet de burger niet de indruk geven dat dat wel zo is.

Toen de motie werd aangenomen klonk er applaus vanaf de publieke tribune, waar belangengroepen zich hadden verzameld. Stijn de Klerk van Schaliegasvrij Boxtel hoopt dat bedrijven die willen boren door de motie worden afgeschrikt. „Draagvlak is voor hen toch heel belangrijk en dat is er niet,” zegt hij. Eerder al verklaarden andere Brabantse gemeenten zich schaliegasvrij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.8 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 527.73
+ / - -0.06%