Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kamerleden walgen van meneer Dief-Staal

08 MRT 2012

DEN HAAG - De Tweede Kamer walgt van Erik Staal, die woningcorporatie Vestia zwaar in de problemen bracht en met een vertrekregeling van 3,5 miljoen euro richting Bonaire koerste.

Dat geld moet terug, vinden de meeste partijen. Kamerleden voelden zich ook niet geroepen zich parlementair uit te drukken. „Gluiperig” noemde de PVV de gang van zaken. De PvdA vindt het allemaal „schandalig en immoreel”. De SP sprak van „meneer Dief-Staal die handelde of hij in Las Vegas was”, de VVD van „roekeloosheid en grootheidswaanzin”.

De gebeurtenissen stuiten minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken ook zeer tegen de borst, zei ze. Maar afspraken als over het pensioen konden tot nog toe worden gemaakt. Inmiddels begonnen forensisch onderzoek kan eventueel nog wel (strafbare) feiten opleveren, waarop dan wel vervolgstappen kunnen worden gezet.

De Kamer is ook verbijsterd dat Staal zijn gang heeft kunnen gaan. Hij moet zijn gedekt door een 'old boys network', aldus de SP. Vervolgstappen kunnen volgens de minister ook plaatshebben richting raad van commissarissen, die volgens Spies in elk geval tekortschoot.

Dat Vestia nu een huurverhoging heeft aangekondigd, kan al helemaal niet door de beugel, vindt onder meer de SP: „Waar halen ze het gore lef vandaan?” Spies vindt het 'ongelukkig' dat Vestia eerst liet weten dat de huren niet verhoogd zouden worden, maar nu van plan is dat toch te doen voor huishoudens met een inkomen boven 43.000 euro. „En ik kan me de verontwaardiging die er bij de huurders is goed voorstellen.” Ze hoopt dat Vestia en huurders er in overleg uitkomen.

Vestia werkt intussen aan een 'verbeterplan'. Spies denkt niet dat het hele corporatiestelsel wankelt, zei ze. De problemen met Vestia zag ze verder meteen bij aantreden al aankomen. Haar voorganger Piet Hein Donner liet haar op 16 december al weten dat Vestia „een behoorlijk deel” van haar aandacht zou kunnen gaan vergen. Daarop heeft ze op 23 december de ministerraad ingelicht.

Volg De Telegraaf ook op Facebook, op Hyves en op Google+

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%