Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Omstreden Fortuyn-poster uitgelekt

10 MRT 2012

Een omstreden campagneposter van de SP, die na de moord op Pim Fortuyn in allerijl was vernietigd, is tien jaar later alsnog uitgelekt.

De poster was gedrukt als onderdeel van een campagne van de jongerentak van de SP, Rood. Dat schrijft De Stentor zaterdag. Er lagen grote stapels klaar om te worden verspreid.

Kwaad bloed

Toen Fortuyn op 6 mei 2002 werd doodgeschoten door de Harderwijkse milieuactivist Volkert van der G, was de partij bang dat de campagneposter kwaad bloed zou zetten. De beeltenis van Pim Fortuyn in combinatie met het beeld van een stuk afgeschoten wild en mannen met geweren en de tekst: 'Stem Pim! Voor onbelemmerde plezierjacht', moest dus acuut worden vernietigd.

Enkele exemplaren circuleerden echter al in beperkte kring. Zo had de Apeldoornse SP-activist Harry Voss een exemplaar, als maker van de betreffende jachtfoto. Een van de exemplaren is nu uitgelekt en in handen van De Stentor terecht gekomen.

Leuke poster

SP-senator Tiny Kox was destijds campagneleider. "We vonden het een heel leuke poster", herinnert Kox zich. "Het was een van de posters, waarop wij onze politieke concurrenten op een plezierige rechtstreekse manier confronteerden met wat ze riepen. Bij Fortuyn ging dat om de plezierjacht.

Kox bestrijdt dat de SP heeft geprobeerd iedere associatie met de moord te voorkomen, doelend op de discussie of de kogel wel of niet van 'links' kwam.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%