Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Verzetsvrouw: ik ben een vechtjas

08 JUN 2011

RIJSWIJK - Ik ben een vechtjas. Dat zegt verzetsvrouw Gerarda Alida (Atie) Ridder-Visser in het boek: Wat bewoog u? Gesprekken met mannen en vrouwen in het verzet, van Jan G. Crum. Zij was het, zo bleek woensdag, die op vrijdag 1 maart 1946 ir. Felix Guljé in Leiden om het leven bracht.

Atie wordt geboren in 1914 in Rotterdam. Ze wordt in het voorjaar van 1944 door Anneke, een meisje uit Woerden, gevraagd of ze koerierster wil worden bij een knokploeg. „Daar hoef ik helemaal niet over na te denken”, zo citeert Crum haar in zijn boek. „Dat heb ik al zo lang gewild. Dus ja!”.

Zo wordt ze, onder de naam Karin, lid van de knokploeg van Evert, die Marinus Post blijkt te zijn. Over een eerdere liquidatie, waar ze als lid van de knokploeg bij was, zegt ze in het boek: „Het was echt gruwelijk om mee te maken, maar het was echt nodig om deze man uit de weg te ruimen.”

In 1999 komt haar eigen boek uit, door uitgeverij Voorhoeve-Kampen uitgegeven onder de titel Marinus Post alias Evert. Oorlogsherinneringen uit 1944. Atie Ridder-Visser schrijft dit boek omdat er na de oorlog zoveel ellendige leugens over Evert worden verteld. Op 5 mei 1982 ontvangt Atie in het stadhuis van Leiden namens de regering het Verzetsherdenkingskruis uit handen van de toenmalige burgemeester Goekoop.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.1 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 469.77
+ / - +0.66%