Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Medicijn tegen zeldzame darmkanker

09 JUN 2011 Arianne Mantel

AMSTERDAM - Voor patiënten in ons land met de zeldzame darmkankervorm GIST gloort hoop. Na een drie jaar durende behandeling met het medicijn imatinib keert bij twee derde van de patiënten de ziekte niet terug.

Deze onderzoeksuitkomsten, gepresenteerd op het kankercongres ASCO, zijn zo spectaculair dat van de 5000 onderzoeksinzendingen is besloten deze met nog vier andere studies extra aandacht te geven. „Dit is de eerste studie die aantoont dat bij deze groep patiënten imatinib, na verwijdering van de tumor, een overlevingsvoordeel geeft”, stelt professor dr. Jaap Verweij, hoofd afdeling interne oncologie aan het ErasmusMC te Rotterdam.

Gezwel

In ons land worden jaarlijks ongeveer 230 patiënten gediagnosticeerd met GIST (Gastro Intestinale Stromale Tumor). Dit is een gezwel dat ontstaat in met name het maag-darmgebied, maar kan ook voorkomen in de slokdarm, de dikke darm of de endeldarm. GIST komt even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. De meeste patiënten zijn ouder dan 50 jaar. Eerst wordt de tumor verwijderd, maar er is grote kans op terugkeer.

Uit de studie komt vooral naar voren dat het bij de groep patiënten met een hoog risico op terugkeer van de ziekte zaak is dóór te gaan met de medicatie van imatinib direct na de operatie. Uitbreiding van de behandeling voor patiënten met deze zeldzame kanker biedt duidelijk een betere kans op overleving. Bij patiënten die slechts een jaar dit medicijn kregen toegediend, keerde bij 48 procent de tumor niet terug. Dan is twee derde een aanzienlijke toename. Bovendien was 92 procent van de patiënten die 3 jaar met imatinib behandeld werden nog in leven, vergeleken met 82% van de patiënten die maar 1 jaar behandeld zijn. „De behandeling van patiënten met GIST vindt plaats in daarvoor gespecialiseerde centra”, aldus Verweij.

Glivec ofwel imatinib, wordt ook al gebruikt voor de behandeling van een vorm van leukemie: CML. Dit is een agressieve vorm van chronische leukemie (bloedkanker) die zonder behandeling binnen 5 jaar een dodelijke afloop heeft nadat de ziekte is ontdekt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%