Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Verzetsvrouw mag onderscheiding houden

09 JUN 2011

DEN HAAG - De 96-jarige verzetsvrouw Gerarda Alida (Atie) Ridder-Visser mag haar Verzetsherdenkingskruis houden, ondanks haar bekentenis van een moord uit 1946. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei donderdag dat er geen regeling bestaat om een dergelijke onderscheiding terug te vorderen.

De vrouw bekende begin dit jaar in een brief aan de burgemeester van Leiden de moord op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé, op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis.

Op 5 mei 1982 ontving ze namens de regering het Verzetsherdenkingskruis uit handen van de toenmalige burgemeester.

De autoriteiten hielden er destijds rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht. De ingenieur, die directeur was van het metaalbedrijf Hollandsche Constructie Werkplaatsen, zou economische collaboratie hebben gepleegd. Guljé werd daarvan echter vrijgesproken.

Als directeur van de HCW kon hij vaak niet anders dan opdrachten van de Duitsers accepteren, omdat in het kader van het bedrijf NSB'ers zaten. Maar in het geheim pleegde Guljé zo zijn eigen verzet, onder meer door Joodse onderduikers onderdak te bieden.

.4 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%