Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verzetsvrouw mag onderscheiding houden

09 JUN 2011

DEN HAAG - De 96-jarige verzetsvrouw Gerarda Alida (Atie) Ridder-Visser mag haar Verzetsherdenkingskruis houden, ondanks haar bekentenis van een moord uit 1946. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei donderdag dat er geen regeling bestaat om een dergelijke onderscheiding terug te vorderen.

De vrouw bekende begin dit jaar in een brief aan de burgemeester van Leiden de moord op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé, op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis.

Op 5 mei 1982 ontving ze namens de regering het Verzetsherdenkingskruis uit handen van de toenmalige burgemeester.

De autoriteiten hielden er destijds rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht. De ingenieur, die directeur was van het metaalbedrijf Hollandsche Constructie Werkplaatsen, zou economische collaboratie hebben gepleegd. Guljé werd daarvan echter vrijgesproken.

Als directeur van de HCW kon hij vaak niet anders dan opdrachten van de Duitsers accepteren, omdat in het kader van het bedrijf NSB'ers zaten. Maar in het geheim pleegde Guljé zo zijn eigen verzet, onder meer door Joodse onderduikers onderdak te bieden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.72
+ / - -0.14%