Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kamer achter verbod onverdoofd slachten

28 JUN 2011

DEN HAAG - Tot teleurstelling van joodse en islamitische organisaties is de Tweede Kamer dinsdag akkoord gegaan met het voorstel dat het onverdoofd -ritueel- slachten van dieren verbiedt. Alleen als de dieren op zo'n manier worden geslacht dat ze ook volgens wetenschappers niet extra lijden, kan nog ontheffing worden gegeven.

Foto: TOALA OLIVARES, CRIS

Een ruime Kamermeerderheid schaarde zich achter het plan dat het begin van het einde kan zijn van de onverdoofde slacht: 116 Kamerleden voor, 30 tegen. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen omdat ze het voorstel zien als een aantasting van het recht op godsdienstvrijheid. „Ik vind dat diep en diep triest en een aantasting van onze democratische rechtstaat”, aldus Arie Slob (ChristenUnie).

Onder de tegenstemmers ook drie PvdA'ers: Tanja Jadnanansing, Angelien Eijsink en Metin Çelik en PVV'er Wim Kortenoeven. De PvdA'ers hadden de soms heftige discussie -ook in de eigen achterban- gevolgd en stemden om uiteenlopende redenen tegen. Kortenoeven, bekend als vriend van Israël, gaf na de stemming geen reden. Hij merkte op dat in de fractie is afgesproken dat PVV-leider Geert Wilders het woord voert over de kwestie. Wilders heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Namens het kabinet liet staatssecretaris Henk Bleker al weten dat het verbod volgens hem een spanning met de grondwet laat zien. De door PvdA, D66, VVD en GroenLinks gewenste ontheffing zou dat mogelijk kunnen wegnemen. Maar een definitief oordeel over de kwestie geeft het kabinet pas nadat ook de Eerste Kamer zich over het verbod heeft uitgesproken. Bij een aangenomen initiatiefwet behoort het kabinet aan te geven of het die ook gaat uitvoeren.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) gaat haar initiatiefwetsvoorstel nu verdedigen in de Eerste Kamer. „Ik heb het volste vertrouwen dat ik de zorgen die er nu nog zijn, weg kan nemen.” Ze hoopt al in het najaar met de Senaat in gesprek te gaan.

Ze is blij met de ontstane aandacht voor dierenwelzijn in het algemeen en de bijval voor haar plan waar ze drie jaar aan heeft gesleuteld. „Dit is een enorme mijlpaal”. Thieme realiseert zich dat het voorstel pijnlijk is voor religieuze groepen. Maar: „Dierenwelzijn staat voorop. Het is absoluut geen religieuze kwestie”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%