Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Censuur op Gazaboot

30 JUN 2011 Bart Olmer

AMSTERDAM/CORFU - Woedend om de paranoia, de dictatoriale sfeer, het onderling wantrouwen en de regelrechte tegenwerking aan boord, hebben alle Nederlandse journalisten het schip verlaten waarmee Nederlandse activisten de confrontatie zoeken met Israëlische mariniers bij de Gazastrook.

Op deze unieke foto staat het Nederlandse Hamas-kopstuk Amin Abou Rashed linksachter sjeik Yusuf al Qaradawi, geestelijk leider van de Moslimbroederschap.
Op deze unieke foto staat het Nederlandse Hamas-kopstuk Amin Abou Rashed linksachter sjeik Yusuf al Qaradawi, geestelijk leider van de Moslimbroederschap.
Foto: Telegraaf

Volgens de vier vertrokken redacteuren werden ze gecensureerd door de activisten, die niet gediend waren van kritische vragen, bijvoorbeeld over de financiering van het actieschip, dat voor bijna drie ton werd gekocht. Dat geld is ondermeer bijeengeschraapt door collectes bij Nederlandse moskeeën, zo onthulde deze krant eerder.

Vara-redactrice Hasna El Maroudi besloot te vertrekken, omdat de organisatie niet wilde zeggen welke medeopvarenden er waren: „Ik wilde niet verrast worden door de aanwezigheid van figuren of organisaties waar ik niks mee te maken wil hebben. Ook bleef onduidelijk hoe de financiering van de boot geregeld is. Ook daar heb ik herhaaldelijk naar gevraagd, maar het antwoord bleef hangen in een vaag web van stichtingen, koepels en overkoepelende organisaties.” Hasna El Maroudi is voormalig NRC-columnist.

Hamas-kopstuk

Nu blijkt dat het beruchte Hollandse Hamas-kopstuk Amin Abou Rashed ook aanwezig is geweest de afgelopen dagen bij trainingen van de scheepsbemanning in Griekenland. El Maroudi : „Amin was aanwezig op de dag dat de Nederlandse delegatie een deel van de non-violence training volgde. Wilfred van de Poll, journalist van de Trouw, sprak even met Amin over zijn aanwezigheid en zijn rol binnen de organisatie. ’Het brein achter de vloot’ heeft de aankoop van de boot geregeld. Ook heeft hij voor een leeuwendeel van de financiering gezorgd.”

El Maroudi: „Tijdens het avondmaal tierde Anne de Jong (één van de drijvende krachten achter de vloot, red.) kwaad dat het allemaal leugens zijn en dat Amin een vreselijk lieve man is, die zich met ongelooflijk veel liefde inzet voor de Palestijnen. Hoe graag ik haar ook op haar blauwe ogen zou willen geloven, kan ik dat niet. Simpelweg omdat zijn betrokkenheid bij de vloot geheim is gehouden tot aankomst in Griekenland. Niet alleen voor de buitenwereld, maar ook voor de opvarenden.”

Paranoia

Trouw-verslaggever Wilfred van de Poll trok zich ook terug als opvarende, omdat hij de organisatie niet langer vertrouwde. Volgens hem was de organisatie volslagen paranoia, met name over eventuele lekken naar De Telegraaf. De Trouw-journalist spreekt van „kinderachtige verdachtmakingen” en een „sfeer van achterdocht” waardoor de journalisten van bood stapten.

Gesloten

Wereldomroep-radioverslaggever Eric Beauchemin stapte eveneens op: „Na een week in Griekenland heb ik alle vertrouwen verloren in de verantwoordelijke stichting Nederland-Gaza. Bij onze eerste ontmoeting op het eiland Corfu ging het eigenlijk al mis. Eén van de organisatoren was woest omdat een Nederlandse journalist informatie zou hebben gelekt naar De Telegraaf. Ik heb 25 jaar als journalist gewerkt, maar ik heb nog nooit zo’n gesloten organisatie gezien. Ik wilde een videoverslag maken van de verplichte tweedaagse training, om te laten zien hoe de activisten zich voorbereidden. Maar de organisatie verbood de toegang tot tal van onderdelen van deze training.”

'Boerenbedrog'

De Wereldomroep-radioverslaggever spreekt van „boerenbedrog”. Voorafgaande aan de trip bezocht hij verplichte bijeenkomsten in Nederland en werd hij ’gescreend’. „Toen de organisatoren me ’uitverkoren’, voelde ik me verplicht blij te zijn. Achteraf lijkt het allemaal boerenbedrog: er was helemaal geen select gezelschap, en ook geen Bekende Nederlanders. In plaats van 32 Nederlandse deelnemers heeft de organisatie er met moeite tien bijeen geschraapt.”

Ook freelancer Bud Wichers, ervaren crisisverslaggever, haakte af, waarmee ook zijn reportage voor EénVandaag in het water viel: „De feiten waren telkens in tegenspraak met wat ons was voorgespiegeld. De vertrouwensbreuk was op een gegeven moment onherstelbaar.”

'Transparant'

Martijn Dekker, woordvoerder van de stichting Nederland-Gaza, schaamt zich diep voor het collectieve vertrek van de journalisten. Dekker, promovendus Politieke Antropologie aan de VU in Amsterdam, noemt de ruzie tussen de activisten en de verslaggevers „schokkend”: „Vier journalisten die consequent hetzelfde verhaal vertellen, daar kan je niet omheen. Die geslotenheid, dat is tegenovergesteld aan hetgeen we beweren te zijn, namelijk open en transparant.”

Dekker: „We kunnen best open zijn over bijvoorbeeld de herkomst van het geld waarmee de boot is betaald. We hebben de boeken mogen inzien van de donerende stichting Israa. daaruit blijkt dat alle donaties afkomstig zijn van Nederlandse particulieren, niet van een schimmige sjeik uit het buitenland.” de stichting Nederland-Gaza zegt de lijst met opvarenden pas ná vertrek te kunnen vrijgeven, omdat nog volop wordt geschoven met opvarende over de schepen. Het Nederlandse actieschip is gisteren vertrokken en arriveert vandaag op een afgesproken rendez-vousplaats, waar reeds drie andere actieschepen afwachten.De stichting geeft noodgedwongen toegeven dat Rashed aanwezig was in Griekenland, vanwege zijn bemoeienis bij de aankoop van het schip. Maar de organisatie ontkent zijn betrokkenheid bij trainingen, selecties en briefings. Nu duikt een unieke foto op, waarop het Hollandse Hamas-kopstuk Amin Abou Rashed staat achter sjeik Yusuf al Qaradawi, geestelijk leider van de Moslimbroederschap. Deze Al Qaradawi hoopt Egypte te transformeren tot fundamentalistische dictatuur. De sjeik, fel antisemiet en berucht om zijn opruiende toespraken, verbleef in ballingschap in Katar. Na de opstand tegen de Egyptische president Moebarak keerde hij terug naar Cairo. Al Qaradawi wil homo’s en overspeligen stenigen, wil Israël ’ontmantelen’, moedigt zelfmoordacties binnen Israël aan en vindt dat mannen ’opstandige’ vrouwen mogen geselen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 528.06
+ / - -0.08%