Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Familiedrama in Hoofddorp

05 JUL 2011 Johan van den Dongen, Pieter Buss en Jelmer Geerds

HOOFDDORP - UPDATE 12.36 Bij de felle uitslaande woningbrand in Hoofddorp was mogelijk sprake van een misdrijf. Er zijn duidelijke vermoedens dat het vuurdrama, waarbij vannacht een compleet gezin van vijf omkwam, bewust is veroorzaakt.

Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen

Dat zei hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink dinsdag op een inderhaast belegde persconferentie. Hij wilde niet vertellen wat die vermoedens dan zijn. Het verhaal gaat dat de vluchtwegen gebarricadeerd waren. Het openbaar ministerie wilde daar niet op ingaan. Evenmin werd duidelijk waar de levenloze lichamen van de slachtoffers waren gevonden, of waaraan zij exact om het leven zijn gekomen.

De brandweer trof in een hoekwoning aan de Haya van Somerensingel de ontzielde lichamen aan van de Iraakse vader Shirwan Mohammed Kadir (43), zijn Russische vrouw Natalia Yurievna (35) en hun kinderen Lana (11), Lisa (8) en Daan (6).

Schreeuw

Buurtbewoners werden omstreeks twee uur vannacht opgeschrikt door doffe explosieknallen, gevolgd door een schreeuwende vrouwenstem. "Volgens mijn broer, die als brandweerman in de woning is geweest, waren de vluchtwegen gebarricadeerd", vertelt overbuurvrouw Sandra Georges aan De Telegraaf. "Wat er binnen te zien is, wil je gewoon niet met eigen ogen aanschouwen, zei hij me."

Omwonenden werden 's nachts in allerijl uit hun woning gehaald door de politie. "Het gezin woonde sinds een jaar in de woning en leefde een teruggetrokken bestaan", vertelt Jacques Momban, die tegenover het compleet uitgebrande huis woont. "Ik vond de man een duister figuur. Als je hem op straat begroette, negeerde hij je. Het gezin had problemen en heeft de afgelopen tijd meerdere malen schreeuwend ruzie gemaakt", vult buurman Ruud Prins aan.

Tragisch gezinsdrama

"Dan ging de man 's nachts met koffers weg om de volgende dag weer terug te keren. Ze zijn sinds ze hier wonen alleen maar bezig met het verbouwen van hun huis geweest. Ze deden alles zelf en hadden de ramen afgeplakt met kranten." Zij vermoeden dan ook een tragisch gezinsdrama, waarbij de man zijn vrouw en kinderen van het leven heeft beroofd. Een overbuurman zegt de laatste tijd allerlei vreemde mannen bij het huis te hebben gezien. ,,Woensdag zwaaide hij nog met een gevulde jerrycan, die nam hij mee het huis in. Ik wil niet weten wat hij daarmee gedaan heeft'', huivert hij.

Bewoners van een ander blok, die oppervlakkig contact met het gezin hadden, willen daar niets van weten en vermoeden een fataal ongeluk: ,,De man was altijd aan het klussen. Misschien heeft hij een foutje gemaakt en daarbij de gasleiding geraakt", suggereert Susanne Blokzijl tegenover deze krant. ,,Ik hoopte juist dat mijn zoon komende zomer vriendjes kon worden met hun jongen en dat ze fijn konden spelen."

Een vrouw, wier dochtertje gisteren nog met de jonge slachtoffertjes had gespeeld, reageert heftig als ze hoort welk drama zich heeft afgespeeld. Ze moet worden gekalmeerd door hulpdiensten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%