Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mogelijk extra bezuinigingen na 2012

02 SEP 2011

DEN HAAG - Het kabinet waarschuwt voor extra bezuinigingen na 2012, bovenop de 18 miljard euro van deze regeerperiode. Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen houden hier serieus rekening mee.

Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte
Foto: WFA DIRK HOL

Op de vraag of ze al vooruitkijken naar 2013 en voorbereidingen treffen voor meer ingrepen, zegt Rutte: „Dat zou heel goed kunnen. Maar voor 2012 dus niet. Voor de langere termijn kan ik het niet uitsluiten, laat ik het maar zo formuleren.”

PVV-leider Geert Wilders vindt de uitlatingen van de minister-president voorbarig. „Dat is allemaal echt veel te prematuur”, stelde de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA vrijdag in een reactie.

Rutte en Verhagen willen in het interview, dat zaterdag helemaal wordt gepubliceerd, niets zeggen over mogelijke aanvullende maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Maar „we willen echt dat monster van de staatsschuld killen”, stelt de premier.

In de aanloop naar Prinsjesdag, waarop het kabinet de begroting voor komend jaar presenteert, maakten Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) al duidelijk dat door de huidige economische situatie op dit moment geen extra bezuinigingen nodig zijn. Maar nu de internationale schuldencrisis voortgaat en de Nederlandse economie daardoor mogelijk ook meer klappen krijgt, zijn er „geen garanties” dat het bij het bezuinigingspakket van 18 miljard blijft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%