Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Helmondse wijk betaalt prijs voor protest NVU

01 OKT 2011

HELMOND - De Helmondse woonwijk Brouwhuis heeft zaterdag veel overlast moeten accepteren om een demonstratie van de extreem rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) veilig te laten verlopen. Bewoners en winkeliers hoorden pas op vrijdagavond of zaterdagochtend dat de NVU op bezoek kwam en werden geconfronteerd met een afgesloten woonwijk en een enorme politiemacht.

Foto: WFA MISCHA RAPMUND
Foto: WFA MISCHA RAPMUND

De politie was met ongeveer 500 mensen uit heel Brabant en Limburg in Helmond. De ME wist een confrontatie tussen een paar honderd Helmondse jongeren en de 25 demonstranten te voorkomen. Er werden negen tegendemonstranten aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging, baldadigheid en verboden wapenbezit. Een politieagent en een verkeersregelaar raakten gewond De protesttocht werd wegens het dreigende geweld ingekort.

De NVU arriveerde rond een uur op station Brouwhuis dat voor vertrekkende passagiers onbereikbaar was gemaakt. Alleen wijkbewoners, politie en pers mochten de buurt nog in.

Agnes Haak die bij het station woont zegt dat ze pas op zaterdag wist over de demonstratie terwijl haar ouders juist vanaf zaterdagmiddag hun 35-jarige bruiloft vierden. Familie uit Nijmegen en Maastricht moest worden afgebeld en het buffet bleef zaterdagmiddag onaangeroerd.

Leo van Teeffelen die een designwinkel heeft vlakbij het station hoorde van de gemeente officieel niets. „Nul klanten vandaag. Ik beschouw het als een vrije dag maar het is natuurlijk inkomstenderving.”

Ook Ernst Denker baalt van de demonstratie door zijn straat. Zijn huis staat te koop en hij betaalde 400 euro om mee te doen aan de Open Huizen route van de NVM. „Nul kijkers”, zucht hij.

De NVU kondigde de komst naar Helmond begin september aan. Volgens burgemeester Fons Jacobs is zorgvuldig overwogen waar de demonstratie kon plaatsvinden en is bij het bepalen van de route rekening gehouden met kritiek van winkels. „We hebben de route laat bekendgemaakt om te voorkomen dat tegenstanders de gelegenheid kregen dingen te doen die we niet wilden. De veiligheid heeft voorop gestaan en gebleken is dat dat een goede zet was.”

De NVU was in Helmond om te demonstreren vanwege problemen die de stad zou hebben met 'allochtone criminelen'.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%