Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CPB: Nederland in recessie

13 DEC 2011

DEN HAAG - Nederland is nu al in een recessie beland. Het begrotingstekort loopt volgend jaar hoger op dan het kabinet wenselijk acht. Dat bleek dinsdag uit verwachtingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Foto: Infografieken Nederland

Het planbureau constateert dat de economie dit jaar in het derde kwartaal kromp met 0,3 procent en voorziet ook in de drie daaropvolgende kwartalen krimp. Bij twee kwartalen van krimp op rij is al sprake van een recessie.

De economie krimpt volgend jaar met 0,5 procent ten opzichte van 2011. Pas in de tweede helft trekt de boel weer wat aan. Het begrotingstekort stijgt volgend jaar naar 4,1 procent van het bruto binnenlands product.

Het kabinet hield oorspronkelijk rekening met een tekort van 2,7 procent in 2012 en nam spelingsruimte omhoog tot maximaal 3,7 procent. De raming van het CPB stijgt hier boven uit.

Maar of extra bezuinigingen nodig zijn naast het huidige pakket van 18 miljard euro, wordt in februari volgend jaar bepaald. Dan komt het CPB wederom met nieuwe cijfers, maar dan ook over het jaar 2013.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken waarschuwde in een reactie dat 2012 een zwaar jaar wordt. „We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken.”

Volgens Verhagen zijn maatregelen en hervormingen nodig die niet alleen geld opleveren maar die ook perspectief bieden om beter uit deze economisch zware tijd te komen.

CPB-directeur Coen Teulings zei in een toelichting dat je in tijden van recessie beter niet kunt bezuinigen, omdat dit er op korte termijn voor zorgt dat de groei wordt vertraagd.

PvdA en SP vrezen dat het kabinet de economie kapot zal bezuinigen. De PvdA wil hervormingen, bijvoorbeeld op de hypotheekrenteaftrek. Ook D66 wil hervormingen, zoals door het verhogen van de AOW-leeftijd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%