Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

9000 mensen verliezen baan in GGZ

15 DEC 2011

UTRECHT - Zeker 9000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg gaan volgend jaar hun baan kwijtraken. Dat zei Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, donderdag. „Dit massaontslag is een direct gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro”, aldus Barth.

Marleen Barth
Marleen Barth
Foto: Dijkstra bv

„We hebben het over ruim 10 procent van het budget in de geestelijke gezondheidszorg dat in een keer geschrapt wordt.” Het zijn vooral zzp'ers en mensen met een flexcontract die hun werk verliezen, verwacht de voorzitter. „We weten dat er over 5 jaar een tekort aan mensen gaat ontstaan. Het is zo cru om nu mensen te ontslaan, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn.”

Vooral in de informatietechnologie (IT), administratie, catering, onderhoud en onder verpleegkundigen zullen banen verdwijnen. Daar gaat het vaak om zzp'ers en flexwerkers.

Barth vreest voor de gevolgen van het banenverlies. „De wachtlijsten zullen langer worden. In combinatie met de verhoogde eigen bijdrage in de ggz kan dat tot ongewenste situaties lijden. De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld veel daklozen en verslaafden van straat weten te halen, waardoor de veiligheid in de steden omhoog ging. Het gevaar dreigt dat deze mensen nu weer op straat terechtkomen, met alle gevolgen van dien.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%