Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nieuwkomers in de Kamer: mondje dicht

11 JAN 2011

NIJMEGEN - Nieuwkomers in de Tweede Kamer worden geacht de eerste tijd hun mond dicht te houden. Pas na een poosje mogen ze voor het eerst naar de microfoon. Tot die tijd moeten ze de trucjes van hun oudere collega's afkijken. Dat zegt historica Erie Tanja, die volgende week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar huidige en vroegere omgangsvormen in het parlement.

De studie van Tanja is ook in boekvorm verschenen bij uitgeverij Boom. Tanja werkt op het ministerie van Binnenlandse Zaken. De promovenda onderzocht de omgangsvormen in het parlement tussen 1886 en 1940, maar volgens haar zijn tal van gewoonten in de Kamer nog steeds gebruikelijk.

Zo is 'politiek gedraai' altijd negatief opgevat in de Tweede Kamer. Betrouwbaarheid is een belangrijk kenmerk van een goede politicus, aldus Tanja. Het veranderen van opvatting zonder goede argumenten of om tactische redenen kan rekenen op gehoon van medeparlementariërs.

Wat wel is veranderd in het parlement, is de samenstelling van de Kamer. Tot in de twintigste eeuw was politiek „een debat tussen heren van vooraanstaande afkomst”, terwijl tegenwoordig mannen en vrouwen uit alle geledingen van de maatschappij in de Kamer kunnen komen. Het Kamerlidmaatschap is van een roeping veranderd in een beroep, wat de stijl van het debat heeft veranderd, aldus de historica.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.37
+ / - -0.05%