Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Sap positiever over missie-Afghanistan

27 JAN 2011

DEN HAAG - GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wordt voorzichtig positiever over de missie die het kabinet naar Afghanistan wil sturen. Er lijkt nu volgens Sap „een perspectief” te ontstaan op de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Afghanistan. „Mijn fractie is dat heel wat waard. We hebben echt een passie om bij te dragen aan de Afghaanse bevolking.”

Foto: ANP

Ze beaamde dat een en ander „op papier een stukje dichterbij” is gekomen met de brief van het kabinet van donderdagochtend. „We moeten dichttimmeren dat het in de praktijk ook zo gaat werken. Dat is de uitdaging voor de rest van de dag”, aldus Sap.

Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt dat het „inderdaad de goede kant op gaat” met de nieuwe toezeggingen van het kabinet. „Maar het gaat om de precieze formulering.”

Volgens PvdA-Kamerlid Frans Timmermans kan het kabinet in de brief wel allerlei toezeggingen doen, maar dat is een „Haagse cosmetische werkelijkheid”. Volgens hem kan het kabinet niet meer dan hopen dat die in de praktijk uitkomen.

Timmermans verwees naar een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken die donderdag erkende dat het niet mogelijk is agenten buiten militaire acties te houden. „Een afspraak in Den Haag is echt vele duizenden kilometers verwijderd van de realiteit in Afghanistan. Er wordt gevochten, het is daar knokken.” Timmermans zei dat zijn fractie absoluut tegen de voorgestelde politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz blijft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.45
+ / - +0.73%