Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Groen licht voor missie

27 JAN 2011

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag ingestemd met het sturen van ruim 545 militairen en politiemensen naar het noorden van Afghanistan voor het opleiden van agenten.

Ineke van Gent, de enige missie-tegenstander bij GroenLinks, slaat tijdens het   cruciale debat de handen voor de ogen.
Ineke van Gent, de enige missie-tegenstander bij GroenLinks, slaat tijdens het cruciale debat de handen voor de ogen.
Foto: ANP

Na twee dagen van urenlang debat spraken uiteindelijk donderdagavond laat ook de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie hun steun uit voor de trainingsmissie. De steun is een grote overwinning voor premier Rutte en zijn ministersploeg in de aanloop naar de Statenverkiezingen van 2 maart.

Bij GroenLinks was de worsteling het grootst. Daar bleek de afgelopen tijd de achterban al tegen de trainingsmissie die ook de Tweede Kamerfractie zeer zwaar op de maag lag. Nadat het kabinet woensdag en donderdag een reeks beloftes had gedaan om de missie te ontdoen van zoveel mogelijk militaire trekken, ging GroenLinks akkoord. Alleen het fractielid Ineke van Gent bleef tegen. Zij heeft een PSP-verleden.

De uitkomst van het debat etaleert tevens de verdeeldheid in het linkse kamp, waar de fractievoorzitters onderling bekvechtten over hun politieke keuzes. GroenLinks-fractievoorzitter Sap, die na lang tegensputteren bijdraaide, verweet PvdA-leider Cohen cynisme over Afghanistan. SP-voorman Roemer eiste excuses van D66-aanvoerder Pechtold toen hij diens partij wegzette als nationalistisch.

VVD en CDA konden niet rekenen op de steun van gedoogpartner PVV. Ook PvdA en SP waren vanaf het begin faliekant tegen. Premier Mark Rutte was daarom afhankelijk van de steun van andere oppositiepartijen.

GroenLinks en de ChristenUnie wilden alleen een missie steunen die gericht was op civiele taken. Met D66 toonden ze zich de afgelopen dagen zeer kritisch over het kabinetsvoorstel om minimaal 545 militairen en politieinstructeurs naar Kunduz te sturen. Van hen vallen er 45 onder EU-vlag, de rest werkt onder auspiciën van de NAVO.

Met name GroenLinks en de ChristenUnie vreesden dat de opgeleide Afghaanse agenten als militair zouden worden ingezet. Bovendien eisten ze dat de training langer zou duren en meer gericht zou zijn op civiele taken zoals de omgang met burgers.

Om de twijfelaars over de streep te trekken, deed het kabinet een reeks toezeggingen. Zo is de trainingsperiode verlengd naar achttien weken en zal die meer gericht zijn op civiele taken. Als de veiligheidssituatie slechter wordt, zal het kabinet bovendien de bijdrage nader bezien. Ook beslist Nederland zelf over de inzet van de vier eigen F-16's.

Ook beloofde het kabinet voor de start van de missie in mei een overeenkomst met de Afghaanse autoriteiten te hebben gesloten die garandeert dat de opgeleide agenten niet als militair worden ingezet. Na D66 nam ook de ChristenUnie genoegen met de toezeggingen.

In de laatste uren werd de druk op de GroenLinks-fractie flink opgevoerd. De Kamerleden werden bestookt met kritische e-mails vanuit de achterban. Peilingen benadrukten donderdag bovendien nog eens hoezeer de GroenLinks-kiezers tegen de missie zijn. Volgende week zaterdag staat een congres van GroenLinks gepland. Maar GroenLinks-fractieleider Jolande Sap weerstond de druk en kon het kabinet de steun van haar fractie toezeggen, minus die van Ineke van Gent.

De toezeggingen van het kabinet maakten in elk geval geen indruk op de verklaarde tegenstanders van de missie, gedoogpartner PVV, PvdA en SP. Zij waarschuwden voor loze beloften. De tegenstanders voelden zich gesteund door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat donderdag stelde dat het voor agenten niet mogelijk is weg te blijven van militaire acties omdat zelfverdediging nu eenmaal nodig is tegen aanvallen van de Taliban.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.42
+ / - +0.72%