Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Slaapziekte door griepvaccin

03 FEB 2011 Roelien Créton en Arianne Mantel

AMSTERDAM - Nederlandse virologen zijn extra alert op een mogelijk onverwachte bijwerking van het vaccin tegen de Mexicaanse griep nu blijkt dat dit bij kinderen kan leiden tot een verhoogd risico op narcolepsie oftewel slaapziekte.

Uit een gisteren bekendgemaakt Fins onderzoek komt naar voren dat er een associatie is tussen het vaccin met het middel Pandemrix en de slaapziekte. Zowel in Zweden als in Finland kregen zestig kinderen deze ernstige ziekte vlak nadat ze het vaccin toegediend kregen. Bij narcolepsie vallen de patiënten overdag geregeld in slaap en kunnen ze last hebben van hallucinaties.

Vorig jaar zijn in ons land vele kinderen gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Viroloog Ab Osterhaus heeft gisteren uitgebreid gesproken met zijn Finse collega’s over deze verontrustende ontwikkeling: „Het goede nieuws is dat het verband tussen de inenting en de slaapziekte bij kinderen niet buiten de Scandinavische landen is gevonden. Het slechte nieuws is dat we niet weten wat er aan de hand is en of er iets aan de hand is.”

In Finland zijn ze er in elk geval niet gerust op. „Dit is een heel onverwacht en ernstig neveneffect”, aldus Hanna Nohynek van het Finse onderzoeksteam dat door de regering werd samengesteld.

De resultaten van het onderzoek noemen zij opvallend, omdat narcolepsie normaal gesproken weinig bij kinderen voorkomt. Ook in Zweden, waar een gelijk aantal kinderen met narcolepsie is geconstateerd, is een onderzoek ingesteld.

Inmiddels heeft Osterhaus al wel de Nederlandse kinderartsen geconsulteerd. „Ik heb ze gesproken, maar de ziekte komt sowieso al weinig voor in ons land en niet vaker sinds de vaccinatie van anderhalf jaar terug. Hoewel er dus geen reden tot ongerustheid hoeft te zijn voor ouders, roept dit wel om nader onderzoek.”

Het Finse Instituut voor de Volksgezondheid concludeert dat kinderen die met Pandemrix, het middel tegen de Mexicaanse griep, worden gevaccineerd, negen keer zo veel kans lopen om narcolepsie te krijgen. Osterhaus zelf denkt dat de kinderen zeer waarschijnlijk ook erfelijk gevoelig zijn voor de slaapziekte.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Kent u gevallen in uw omgeving?
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%