Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte: gevangenissen zijn tuigdorpen

11 FEB 2011

DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte loopt niet warm voor het idee van PVV-leider Geert Wilders om overlastplegers bij elkaar te zetten in aso-dorpen. „Die tuigdorpen zijn er al. Dat zijn gevangenissen”, reageerde Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. „Hij wordt op zijn wenken bediend.”

Mark Rutte.
Mark Rutte.
Foto: AP

Voor een plekje in een wooncontainer ver van de bebouwde kom heeft Wilders veelplegers op het oog die in twee jaar tijd minstens drie keer in de fout gaan. Als het om minderjarigen gaat, moet de familie mee. Rutte noemde dit voorstel „zo rudimentair dat je het niet kunt overnemen. Het is een ruw plan, dat nog niet is uitgewerkt”.

De premier noemde het voorstel een proefballon van de PVV in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten op 2 maart. „Ze zijn volledig vrij om allerlei voorstellen te doen”, zei Rutte. „Maar die worden niet automatisch overgenomen, tenzij ze heel goed zijn.”

Hij wees erop dat het kabinet mensen die overlast veroorzaken en veelplegers hard wil aanpakken en de problemen niet wil verplaatsen door ze in een apart dorp te zetten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%