Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wilders boos om cartoon

11 FEB 2011

PVV-leider Geert Wilders is boos op de VARA-weblog Joop.nl. Daarop is vrijdag een cartoon geplaatst waarin de zogenoemde tuigdorpen die Wilders wil opzetten, worden vergeleken met vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog.

PVV-leider Geert Wilders.
PVV-leider Geert Wilders.
Foto: ANP

Wilders reageert woedend tegenover elsevier.nl en noemt het een „walgelijke en ziekelijke vertoning”. De cartoon toont vijf allochtonen die in een gevangenenkamp in de rij staan, met op hun kleding de letter T van tuig. In uniform wijst Wilders hun de weg naar de douche.

„Een walgelijke cartoon”, laat Wilders zaterdag weten. „Hij moet acuut van die website af, anders gaan we aanstaande woensdag niet naar het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman.” In die talkshow staat ook PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, geboekt. Wilders spreekt van „zieke geesten” bij de VARA.

Francisco van Jole, eindredacteur en oprichter van Joop.nl noemde de uitlatingen van de PVV-leider in een reactie „chantage”. Het dreigement dat hij niet naar het debat komt bij Pauw & Witteman als de cartoon niet wordt verwijderd, vindt Van Jole niet kunnen. „De makers van Pauw & Witteman hebben hier helemaal niks mee te maken.” Hij is dan ook niet van plan de cartoon van de site te halen. „Dit is de mening van een opiniemaker en die bieden wij een platform. Dat wil niet zeggen dat wij die mening altijd delen. Het is bedoeld om over te discussiëren.”

De eindredacteur zei het verder raar te vinden dat juist een politicus deze cartoon wil verbieden. „Ik snap dat hij boos is, zo'n cartoon is voor niemand leuk om te zien als het over jezelf gaat. Maar het maakt onderdeel uit van het maatschappelijk debat.” Volgens hem probeert Wilders hiermee de discussie te smoren.

Een woordvoerder van de VARA sluit zich zaterdag aan bij Van Jole. „Over goede smaak valt te twisten”, aldus de zegsman. „Ook in het geval van een cartoon. En de meningen op Joop.nl zijn niet per definitie ook de mening van de VARA. Wij duwen de PVV zeker niet in een nazihoek, zoals Wilders beweert.”

De omroep beklemtoont het debat woensdag graag met de PVV erbij te willen voeren, maar is niet van plan de cartoon van de site te verwijderen. De tekening was zaterdagmiddag al meer dan 25.000 maal bekeken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%