Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De lente van 2011 is begonnen

21 MRT 2011

RIJSWIJK - Om 00.21 uur in de vroege maandagochtend was het zover: de lente begon officieel. Natuurlijk vinden de weerkundigen dat het voorjaar op 1 maart begint; zij gaan uit van een periode van drie maanden per seizoen. Maar de sterrenkundigen berekenen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon, blijkt uit informatie van het KNMI.

Het was zondagmiddag al heerlijk op de terrassen van Tilburg.
Het was zondagmiddag al heerlijk op de terrassen van Tilburg.
Foto: Van Eijndhoven

Als de zon in maart precies boven de evenaar staat, begint de lente. Dag en nacht duren op de eerste dag van de lente overal ter wereld ongeveer even lang, de zogenoemde equinox.

De dag dat de lente begint, varieert. Vorig jaar begon de lente bijvoorbeeld op 20 maart. Dat het voorjaar dit jaar op 21 maart begint, komt voorlopig niet meer voor. De komende tientallen jaren begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart en vanaf 2044 zelfs op 19 maart.

De natuur heeft daar echter geen weet van. De vogeltjes fluiten er op los, de forsythia staat in bloei, de koeien hebben alweer voor het eerst in de wei gestaan en de padden zijn ontwaakt uit hun winterslaap. Zij trekken naar sloten, meertjes en andere watertjes om voor nakomelingen te zorgen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.9 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 525.9
+ / - +0.31%