Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Afghaanse Sahar mag blijven

08 APR 2011

Het Afghaanse meisje Sahar mag in Nederland blijven. Minister Leers van Immigratie en Asiel heeft besloten het meisje en haar familie een verblijfsvergunning te geven.

Sahar Hbrahim Gel.
Sahar Hbrahim Gel.
Foto: ANP Koen van Weel

Leers wilde Sahar en haar familie vorig jaar al uitzetten, maar in januari bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst de afwijzing van haar asielverzoek niet goed has onderbouwd.

Sahar was naar het oordeel van de rechtbank zo verwesterd, dat zij in Afghanistan in problemen zou kunnen komen. Leers ging tegen de uitspraak in beroep, maar de Raad van State stelde de behandeling uit.

Het besluit van de minister betekent niet dat nu alle andere Afghaanse meisjes ook in Nederland mogen blijven. Dat zal per geval moeten worden bekeken.

Sahar viel stil

Het 14-jarige meisje Sahar Hbrahim Gel „viel vrijdag helemaal stil” toen ze hoorde dat ze in Nederland mag blijven. Dat stelde haar advocaat Paul Stieger vrijdag. De bewindsman maakte bekend dat Sahar en haar familie een verblijfsvergunning krijgen. „Ook haar moeder, die ik een paar keer heb gesproken, is heel gelukkig”, vertelt Stieger. „De hele familie kan nog niet geloven dat het na al die jaren van onzekerheid eindelijk voorbij is.”

Sahar is na het horen van het nieuws „vooral aan het bellen met haar vriendinnen”. Dat stelde Bart Pander, haar mentor van het Piter Jelles Gymnasium in Leeuwarden.

„Ik heb haar zelf nog niet kunnen spreken”, meldt Pander. „Maar we gunnen haar nu ook vooral een beetje rust om het nieuws te verwerken en te delen met haar vriendinnen. Ze kan het nog niet echt geloven dat al die jaren van onzekerheid nu voorbij zijn.” Haar mentor stelt „dat iedereen al lang wist dat ze veel te verwesterd was om terug te keren naar Afghanistan. Maar het is fijn dat de minister dat nu ook officieel heeft erkend.”

Pander was de afgelopen jaren officieus de woordvoerder van het meisje en stond haar bij in haar juridische strijd om in Nederland te blijven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.51
+ / - -0.18%