Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Benk Korthals nieuwe voorzitter VVD

22 APR 2011

DEN HAAG - Oud-minister Benk Korthals (66) wordt de nieuwe partijvoorzitter van de VVD. Hij was de kandidaat van het partijbestuur en er hebben zich geen tegenkandidaten gemeld. Dat kon tot vrijdagmiddag.

Op 20 mei wijst de algemene ledenvergadering van de VVD in Papendal Korthals definitief aan.

De post van voorzitter werd vacant toen Ivo Opstelten minister van Veiligheid en Justitie werd in het huidige kabinet. Mark Verheijen, wethouder in Venlo, is nu waarnemend voorzitter van de VVD.

Korthals was na zijn jarenlange lidmaatschap van de Tweede Kamer minister van Justitie in het tweede paarse kabinet. In het eerste kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende in 2002 was Korthals voor korte tijd minister van Defensie. Hij trad af vanwege het rapport van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de bouwfraude, waaruit bleek dat Korthals als minister van Justitie de Kamer onjuist had geïnformeerd.

Korthals heeft zin in zijn nieuwe functie. „Ik ga me inzetten voor onze ruim 38.000 leden en al die kiezers die ons het vertrouwen gaven orde op zaken te stellen in Nederland.”

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, bepleitte eerder dat de nieuwe partijvoorzitter „de ballen” zou hebben om indien nodig tegen het kabinetsbeleid van de eigen premier Mark Rutte in te gaan als het scherpe profiel van de VVD dat zou vragen.

Vrijdag zei JOVD-voorzitter Martijn Jonk erop te vertrouwen dat Korthals een goede opvolger is van Opstelten. „De partijvoorzitter speelt een belangrijke rol in de koers van de liberale partij en als Korthals hiervan afdwaalt, zal hij de JOVD op zijn pad vinden”, aldus Jonk. De JOVD had het beter gevonden als er een keuze zou zijn geweest uit meer kandidaten voor het partijvoorzitterschap.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%