Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Beeldhouwer eist stop verkoop nepengel

28 APR 2011

DEN BOSCH - Beeldhouwer Ton Mooy heeft donderdag stappen ondernomen tegen de verkoop van replica's van zijn beroemde beeld van een engel met gsm dat sinds kort op de gerestaureerde Sint-Jan in Den Bosch staat. Mooy noemt het beeldje dat het bedrijf Cor Unum maakte 'monsterlijk' en wil dat het bedrijf, de kerk en de VVV in Den Bosch de verkoop staken.

De engel met gsm
De engel met gsm
Foto: ANP

De kunstenaar heeft dit de kerk drie weken geleden al gevraagd, maar ontdekte dinsdag toevallig tijdens bezoek met een cameraploeg van het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat dat ze nog steeds te koop zijn. Donderdag heeft de auteursrechtorganisatie Pictoright het bedrijf gewaarschuwd over de inbreuk op het intellectueel eigendom.

„De handen zijn groter dan het hoofd. De kleding en houding kloppen het niet. Het prul lijkt op een kleiwerkje van een brugklasser”, foeterde Mooy donderdag over het ontwerp van de replica.

Pieter Kohnen van het kerkbestuur noemde de gang van zaken donderdagavond in een reactie erg vervelend. „Het gaat om een particulier initiatief. De beelden zijn ons uit goede intenties aangeboden. Het is jammer dat ze niet voldoen aan de artistieke eisen.”

Met Mooy is donderdag afgesproken dat hij een ontwerp maakt voor een replica dat kan worden verkocht aan de vele belangstellenden.

Op de internetpagina van Cor Unum was de gewraakte replica donderdagavond nog steeds voor 20 euro te koop. Altijd Wat is vrijdagavond te zien op Nederland 2.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%