Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Stem ongeldig: met pen ingevuld

23 MEI 2011

AMSTERDAM - In Noord-Holland is een stem ongeldig verklaard. Statenlid Willem Cool van D66 gebruikte in plaats van het rode potlood een blauwe pen.

Foto: anp

Willem Cool kon het rode potlood niet vinden, het lag achter een richteltje, en vulde daarom zijn stembiljet met een blauwe pen in. De fractievoorzitter D66 noemt het een 'menselijke fout'. Volgens de voorzitter is Cool er 'kapot van'. Hij heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de blunder.

De fout van D66 heeft de partij een zetel gekost. Die gaat naar de SP. Fractievoorzitter Roger van Boxtel is woedend. Hij wil wellicht naar de Kiesraad gaan op bezwaar aan te tekenen. Volgens Van Boxtel is het „te bizar voor woorden” dat hij een senaatszetel mist door de kleur van een potlood. Hij gaat bellen met de Kiesraad om protest aan te tekenen.

Donkerrood

Roger van Boxtel: „We hadden eigenlijk 6 volle zetels. Dit is afschuwelijk. Echt een enorme tegenvaller. Ik had me er enorm op verheugd om met zessen in fractie te komen. Zo wil je niet starten. Goed, het is een menselijke fout. Maar toch vind ik het belachelijk dat een stem door het gebruik van een verkeerd kleurtje dan niet meer telt. Vandaag is voor ons daardoor donkerrood.”

De reactie van de SP, die door een fout van een D66-Statenlid een extra zetel behaalt. 'Dit is niet leuk natuurlijk. Toch is SP niet van plan om de zetel terug te geven. 'Er moet gewoon een ander kiesstelsel komen.'

De fractie van D66 verliet de vergadering direct nadat commissaris van de koningin Johan Remkes de uitslagen van Noord-Holland had voorgelezen.

Ook vier jaar geleden ging het mis bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in Noord-Holland. Het statenlid Cheryl Braam van GroenLinks bracht toen een ongeldige stem uit.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.0 °C
N2
Beurs AEX
AEX 516.67
+ / - -0.57%