Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geheime deal op straat

28 MEI 2011 Charles Sanders

AMSTERDAM - Het ministerie van Defensie en het Nederlandse bedrijfsleven slaan een modderfiguur omdat uiterst vertrouwelijke gegevens over de verkoop van achttien F-16’s aan de Chileense luchtmacht voor 1 euro op een rommelmarkt blijken te zijn verkocht.

Foto: Koninklijke Luchtmacht

Op een usb-stick, in het bezit van deze krant, staan de voorwaarden van het contract ter waarde van honderd miljoen euro. Persoonlijke gegevens van bij het project betrokken militairen en medewerkers van Stork, Fokker, TNO en andere grote bedrijven worden uitgebreid genoemd, net als hun Chileense tegenhangers.

Ook het onderhoud aan onze F-16’s, Nederlandse hulp bij training van Chileense technici, levering van NAVO geheime reserveonderdelen en de zwakke en sterke punten van de straaljagers worden minutieus vermeld. Op het ministerie van Defensie spreekt men van een uiterst pijnlijke affaire. „We nemen dit zeer hoog op, willen diepgaand onderzoek naar hoe dit kon gebeuren”, zegt Sacha Louwhof van het ministerie. „Ik kan nog niet beoordelen of deze zaak tot strafrechtelijk onderzoek leidt, maar hier zijn marktgevoelige, economisch gevoelige en mogelijk zelfs operationeel gevoelige gegevens op straat gekomen. Het lek moet boven tafel.”

De Brabander die de usb-stick op een rommelmarkt in Goirle kocht: „Toen ik thuiskwam, trof ik de complete map ’Newco Colorado Integrated F-16 Support’ aan, zo heet het verkoopproject tussen Nederland en Chili. Ik heb contact gezocht met een van de genoemde bedrijven, Stratagem Group in Den Haag. Directeur Paul van IJsselstein mailde me dat dit nooit had mogen gebeuren en dat hij op zoek ging naar de veroorzaker. Vervolgens bood hij me die ene euro die ik zelf voor de usb-stick heb betaald.”

De documenten stammen van ontmoetingen tussen het Nederlandse bedrijfsleven, een reeks militairen van de Koninklijke Luchtmacht en hoogwaardigheidsbekleders van de Fuerza Aerea de Chile.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%