Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Schildpad pikt camera

09 JUN 2010

ORANJESTAD - Dick de Bruin kan het nog nauwelijks bevatten, maar de onderwatercamera die de marinier in november vorig jaar bij Aruba verloor tijdens een duik, is weer boven water dankzij een zeeschildpad die ermee richting Amerika zwom en zichzelf filmde.

"Je zult het niet geloven, maar het is ons echt overkomen", beklemtoont Dick de Bruin, als sergeant en chef-kok bij de Nederlandse marine gedetacheerd op Aruba. ,,Op 11 november dook ik met mijn duikmaat Toine van der Klooster bij Eagle Beach voor een speciale operatie naar een getorpedeerd oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog. Bedoeling was om het anker los te zagen. Toen we twee uur bezig waren om de ketting doormidden te krijgen, verloor ik mijn onderwatercamera. Het toestel schoot naar de oppervlakte. Omdat we niet snel naar boven mochten, moesten we de camera laten gaan. Toine grapte nog dat de camera naar Costa Rica of Panama zou drijven."

"Maar gisteren vertelde iemand op de school van mijn zoon Delano dat de waterdichte camera was gevonden in Florida, Key West. De vinder had het laatste camerafilmpje op YouTube gezet. Daarop zag ik tot mijn verbazing dat een zeeschildpad in het cameralint verstrikt was geraakt, al peddelend het apparaat had geactiveerd en een film van zichzelf had gemaakt tot de batterij leeg was. Hilarisch!"

De vinder, de Amerikaanse kustwachter Paul Shultz, begon een zoekactie op duikwebsites en kwam zo bij Dick en Mandy de Bruin terecht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%