Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zuster Theresa mishandelde demente vrouw

10 JUN 2010 Rolien Créton

KOPENHAGEN - De Deense politie is op zoek naar de Nederlandse non Theresa Brenninkmeijer, overste van een klooster in een Deens gehucht.

Brenninkmeijer wordt door een voormalige zuster beschuldigd van mishandeling en dood door schuld. De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld en probeert in contact te komen met de non, die zich in Peru bevindt.

De vrouw maakt deel uit van de steenrijke C&A-familie Brenninkmeijer, die zeer katholiek gelovig is en uit zakenmensen en kloosterlingen bestaat. Brenninkmeijer zou haar agressie op verschillende nonnen hebben botgevierd. Tijdens één woedeaanval zou ze een oudere, demente non aan een stoel hebben vastgebonden. Ook zou ze deze vrouw, die alleen dunne kleding aanhad, 's winters bij een paar graden boven nul in de tuin hebben buitengesloten. De oudere non, die werd gestraft omdat ze de rust tijdens de mis had verstoord, werd een half uur later dood in de tuin gevonden.

De zaak stamt uit 1993 en is juridisch gezien verjaard. Toch heeft de Deense politie een onderzoek ingesteld. Politiecommissaris Frits Kjeldsen: "We kunnen geen proces meer aanspannen. Maar de beschuldigingen zijn zo serieus dat we dit niet ongezien voorbij kunnen laten gaan"

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%