Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wilders werkt aan internationaal netwerk

15 JUL 2010

DEN HAAG - Geert Wilders bouwt aan een internationale koepel voor organisaties en personen die in zijn ogen net als de PVV „knokken voor vrijheid en tegen de islam”. Hij streeft ernaar om de zogenoemde International Freedom Alliance (IFA) eind dit jaar te presenteren met geestverwanten in de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Please Wait ...
loading media player ...

Wilders begint internationale beweging

Foto: Alex de Haan

Dat heeft de PVV-leider donderdag bekendgemaakt. Wilders zegt met prominente personen te werken aan de IFA, maar wil nog geen namen noemen.

De mensen die de IFA wil ondersteunen hoeven niet direct politiek actief te zijn. Volgens Wilders ontbreekt het in veel andere landen aan een geluid zoals de PVV uitdraagt, terwijl daar wel behoefte aan is. Zo wees hij op de Franse en Britse politiek waar rechtse kiezers in zijn ogen de keuze hebben tussen conservatieve of „geen frisse” extreem-rechtse en racistische partijen.

Ondanks dat de fractievoorzitter van de PVV in de Tweede Kamer nu werkt aan een internationaal netwerk, zei hij dat Nederland zijn plaats blijft: „99 procent van mijn werk ligt hier”. Het idee voor de IFA is juist ontstaan in het buitenland. „Er werd me gevraagd: waarom wordt in ons land dat geluid niet vertolkt.” Het gaat Wilders erom daaraan een vervolg te geven.

Geen PVV Internationaal

„Het is ook geen PVV Internationaal”, benadrukte Wilders. Het moet een koepel worden voor gelijkgestemden in de wereld, om ondersteuning te bieden aan elkaar. De IFA kan zowel financiëel, organisatorisch als ideologisch steun gaan bieden aan personen en organisaties wereldwijd om „iets op gang te brengen” en „invloed op de politiek” uit te oefenen.

De selectie voor de IFA moet volgens Wilders wel zorgvuldig gebeuren. Mensen en organisaties moeten wat willen veranderen. Ze moeten „lef hebben” en „koosjer zijn”. Door in de uitgangspunten van de koepel bovendien de bescherming van Israël op te nemen „houden we hopelijk ook de fouten buiten de deur”, zei hij.

De bedoeling is dat bij de presentatie eind dit jaar ook een website van de IFA wordt gelanceerd. Hierop wordt toelichting gegeven in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en misschien ook in het Arabisch.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.39
+ / - -0.28%