Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eindstand voor Pakistan: 16 miljoen

26 AUG 2010

HILVERSUM - De Nederlandse inzamelingsactie voor Pakistan heeft 16,1 miljoen euro opgebracht. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maakten deze voorlopige einduitslag donderdagavond laat bekend.

Foto: AFP
Jörgen Raymann in actie voor Giro 555.
Jörgen Raymann in actie voor Giro 555.
Foto: ANP

Eerder op de avond was de speciale televisie-uitzending voor Pakistan geweest op Nederland 2. SHO toonde zich „zeer tevreden” met het resultaat.

Het bedrag is inclusief de 2 miljoen euro die de Nederlandse regering heeft gegeven aan de SHO. Bij de start van Actie 555 voor Pakistan donderdagochtend stond de teller op ruim 6 miljoen euro.

Deze voorlopige eindstand, waarin ook de 2 miljoen euro zit die de Nederlandse regering aan SHO gaf, is het resultaat van een hele dag actievoeren door publieke en commerciële omroepen op radio en televisie om mensen zover te krijgen hun bijdrage te storten op Giro 555.

De aftrap van de actie werd donderdagochtend gegeven door Jan van Doggenaar, actievoorzitter van de SHO, en zanger Marco Borsato in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. Op het moment dat belteam van onbekende en bekende Nederlanders van start ging, stond er 6 miljoen euro op de teller, geld dat al de afgelopen weken op 555 was gestort. De actiedag werd afgesloten met een speciale uitzending op Nederland 2.

De nationale inzamelingsactie voor Pakistan was sober van aard, vergeleken met de actie begin dit jaar voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Toen was onder meer sprake van een avondvullend programma, met 83 miljoen euro als eindstand, waarvan de helft van de overheid afkomstig was. De benefiet-actie voor Haïti leverde uiteindelijk 111 miljoen euro op.

SHO had dit keer te maken met een uiterst kritische houding van het Nederlandse publiek. „Het imago van Pakistan is zeker niet positief: corruptie en extremisme”, zei Doggenaar al aan de vooravond van de nationale actie.

Hij en anderen benadrukten keer op keer dat SHO werkt met bonafide particuliere organisaties. Het gironummer 555 blijft de komende weken open voor verdere donaties.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.45
+ / - +0.73%