Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Cohen wil met VVD handen ineenslaan

03 SEP 2010

DEN HAAG - Volgens PvdA-fractievoorzitter Job Cohen is na het mislukken van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over een rechts kabinet, het nu de beurt aan de VVD en de PvdA als de twee grootste partijen om te bezien wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw kabinet.

Job Cohen.
Job Cohen.
Foto: ANP

„Ik kan mij heel goed voorstellen dat VVD en PvdA de handen ineenslaan en bekijken wat de mogelijkheden zijn”, aldus Cohen. De PvdA-leider erkende dat de verschillen tussen de programma's van de twee partijen groot zijn. Maar het gaat volgens hem wel om de twee grootste partijen in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen van 9 juni. Sindsdien heeft de VVD 31 zetels en de PvdA dertig plekken in de Kamer.

VVD-fractieleider Mark Rutte heeft echter aangegeven dat hij zelf aan de slag wil met het schrijven van „een proeve van een regeerakkoord”, waarvan andere partijen kunnen zeggen of het een basis is om verder te onderhandelen. Cohen wilde hierop niet direct reageren.

De PvdA-leider zei dat hij niets uitsluit in politieke samenwerking. Wel heeft hij altijd duidelijk gemaakt een voorkeur te hebben voor een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Nadat onderhandelingen over deze combinatie waren mislukt in juli, zei Cohen weinig te voelen voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. Volgens hem was toen niet te verwachten dat de VVD „anders erin zou staan” als CDA erbij kwam.

Cohen vond dat eerst een rechts kabinet onderzocht moest worden, omdat VVD en PVV de winnaars waren van de verkiezingen. Maar de PvdA-leider is duidelijk geen voorstander van deze combinatie. „Het zou een instabiele regering opleveren, die het land zou splijten.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%