Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Chaos in het westen'

04 SEP 2010

WENEN/FRANKFURT/LONDEN - De Oostenrijkse krant Krone ziet zaterdag de mislukking van de kabinetsformaties in zowel Nederland als België met grote onrust: „chaos in het westen”. De Zwitserse Neue Zürcher Zeitung (NZZ) berichtte over de Nederlandse politieke crisis apart en constateert „drie maanden na de parlementsverkiezingen stilstand in Nederland”.

Onder de aanhef „christendemocraten tegen Wilders” ziet de Zwitserse krant als oorzaak van de mislukking van de gesprekken de groeiende afkeer van „de christendemocraten tegen de islamvijandige Geert Wilders”. Die heeft vrijdag de onderhandelingen over de vorming van een minderheidsregering met zijn gedoogsteun afgebroken. Hoe het verder moet gaan, weet ook de NZZ niet.

Het Belgische nieuws wordt gedomineerd door het mislukken van de formatiebesprekingen daar, maar het Belang van Limburg weet te melden dat „ook het Nederlandse formatieoverleg is mislukt”. De Belgische krant De Standaard berichtte over de Nederlandse formatie onder de kop „Wilders eiste het onmogelijke', gebaseerd op uitspraken van de CDA-fractieleider Maxime Verhagen. La Libre Belgique heeft kort maar krachtig gemeld dat de vorming van een liberaal-conservatieve minderheidsregering gesteund door extreemrechts in Nederland is mislukt.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) heeft gemeld dat „de rechtspopulist Geert Wilders” de onderhandelingen heeft afgebroken. De „rechtsliberale Mark Rutte” wil nu alleen een regeringsprogramma schrijven en daar dan partners voor zoeken, berichtte de FAZ.

Het Britse dagblad The Financial Times stelde zaterdag dat Wilders uit de onderhandelingen is gestapt door het groeiend ongemak van de christendemocraten. De krant citeert uitvoerig de brief van de „christendemocratische intellectueel” Ab Klink die het einde van de formatiebesprekingen inluidde.

Franse media hebben zich zaterdag wel gestort op de vrijdag mislukte missie van preformateur Elio Di Rupo in het buurland België, maar kabinetsformaties ten noorden van Brussel boeien de Franse media dit weekeinde niet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%