Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Opstelten bij informateur

10 SEP 2010

DEN HAAG - René van der Linden, voorzitter van de Eerste Kamer, is vrijdagochtend aangekomen bij informateur Herman Tjeenk Willink voor overleg over de formatie. Eerder op de ochtend ontving Tjeenk Willink oud-informateur Ivo Opstelten.

Tjeenk Willink, die bezig is aan een tussenfase in het formatieproces, wil maandag zijn eindverslag publiceren. Opstelten, gevraagd naar het tempo van de informateur, pleitte voor „rust bij de stukken”. „Zet die twitter eens uit, laat het aan de informateur over”, aldus de VVD' er.

Donderdag uitte Henri Kruithof, een van de leden van het hoofdbestuur van de VVD, via twitter kritiek op Tjeenk Willink. Kruithof stelde op zijn twitterpagina onder meer: „De ondemocratisch benoemde Tjeenk Willink trotseert de wens van de democratisch gekozen meerderheid van de Tweede Kamer.”

Na afloop van zijn onderhoud met Tjeenk Willink zei Opstelten een aangenaam gesprek te hebben gehad, maar wilde hij niets kwijt over de inhoud. Hij sloot zich aan bij Tjeenk Willinks adagium 'formeren is faseren', met de boodschap dat rustig het eind van deze fase afgewacht moet worden. Op de vraag of hij zelf daarna weer in beeld is als informateur, wilde Opstelten geen antwoord geven.

Op woensdag en donderdag sprak de informateur al met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Tjeenk Willink bekijkt of de onderhandelingen over een rechts kabinet van VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV een doorstart kunnen maken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.49
+ / - -0.03%