Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

SGP-wensen bij steun aan minderheidskabinet

11 SEP 2010

DEN HAAG - De SGP steunt het beoogde minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun door de PVV niet als de regels voor de koopzondag, de vrijheid voor onderwijs en medische ethiek verslechteren. SGP-fractieleider Kees van der Staaij stelt zaterdag in het Nederlands Dagblad dat hij die boodschap heeft overgebracht in „informele contacten” met de drie partijen.

Kees van der Staaij.
Kees van der Staaij.
Foto: Dijkstra b.v.

Bij verslechteringen op die vlakken, komt de constructieve houding die de SGP wil innemen richting een nieuw kabinet in gevaar. „Dat is het kader waarover we spreken om de SGP in een oppositierol te laten belanden”, aldus Van der Staaij. Hij benadrukt dat hij heeft aangegeven waar zijn speerpunten liggen maar dat over en weer geen toezeggingen zijn gedaan.

Eerder tijdens de onderhandelingen werd al duidelijk dat de partij hecht aan een moratorium op maatregelen op medisch-ethisch terrein. Daarbij kan het gaan om de vraag of partijen bijvoorbeeld het burgerinitiatief 'Uit vrije wil' steunen dat euthanasie ook wettelijk mogelijk wil maken als geen sprake is van ondraaglijk lijden.

Van der Staaij stelt dat zijn partij geen „overmatig enthousiasme” kent over het voorziene rechtse minderheidskabinet, maar alternatieven ziet hij niet zo snel. Door krappe meerderheid die VVD, CDA en PVV in de Tweede Kamer hebben met 76 zetels en onzekerheid over de rol van de dwarsliggende CDA'ers Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zou steun door de SGP welkom kunnen zijn. Toch denkt Van der Staaij niet dat er nog om formele gedoogsteun zal worden gevraagd. „Ik durf de stellingname ook wel aan, dat de SGP echt niet alle onderdelen van de 18 miljard aan bezuinigingen gaat steunen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.65
+ / - 0.0%