Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Halsema: samenwerking in oppositie

12 SEP 2010

DEN HAAG - GroenLinks-leider Femke Halsema wil dat bij de komst van een rechts minderheidskabinet de oppositiepartijen zoveel mogelijk samenwerken en proberen noodzakelijke hervormingen op bijvoorbeeld de woningmarkt voor elkaar te krijgen.

Femke Halsema.
Femke Halsema.
Foto: Serge Ligtenberg

In het tv-programma Buitenhof zei Halsema zondag te vrezen dat VVD, PVV en CDA elkaar vooral vinden in „wrok en emotie” tegenover linkse partijen, maar dat hervormingen niet tot stand zullen komen. Om die reden bepleitte Halsema gezamenlijke initiatieven vanuit het parlement rond onder meer de kilometerheffing en de aanpak van aflossingsvrije hypotheken. Ze hoopt daarmee dan de steun van het CDA voor die plannen te winnen.

„We moeten meer samenwerken in het parlement. De oppositiepartijen moeten vermijden dat ze onderling de concurrentie aangaan. Niet zes of zeven tegenbegrotingen, maar één”, aldus Halsema.

Halsema denkt dat door de verwachte moeilijke constructie van een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, een nieuwe regering „in hoge mate onmachtig” zal zijn. Ze wil voorkomen dat kabinet en parlement en de Tweede Kamer onderling vervolgens verzanden in 'welles-nietes'. „Daar bewijzen we de bevolking een buitengewoon slechte dienst mee.”

Halsema ziet „een beeldenstrijd” waarin gesuggereerd wordt dat er grote tegenstellingen zijn tussen 'rechtse' en 'linkse' partijen in de Kamer. Ze gaf aan dat rechtse partijen deels vanuit electorale motieven die beelden blijven versterken. Het door GroenLinks gewenste paarsplus-kabinet, van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, krijgt volgens Halsema daardoor geen kans. „De links-rechts-tegenstelling is vrij heilloos en doet geen recht aan de ingewikkelde omstandigheden waarin we nu verkeren.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%