Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

In maand nieuw kabinet

14 SEP 2010

DEN HAAG - Het rechtse kabinet kan naar verwachting rond half oktober op het bordes bij koningin Beatrix staan.

Foto: Serge Ligtenberg

De gisteren teruggekeerde informateur Opstelten waagde zich in het openbaar niet aan een nieuwe voorspelling, maar bronnen rond de onderhandelaars schatten in dat de inhoudelijke onderhandelingen over ongeveer twee weken klaar kunnen zijn.

Congres

Het CDA-congres, dat zich over het akkoord mag uitspreken, staat vooralsnog gepland op 25 september of 2 oktober. Als er groen licht komt, kan beoogd premier Rutte daarna zijn kabinet smeden.

Na een kleine twee weken oponthoud door knallende ruzie in het CDA en een tussenronde onder leiding van de gisteren afgezwaaide informateur Tjeenk Willink gaan de onderhandelingen over een rechts kabinet vandaag weer verder.

Rutte (VVD), Verhagen (CDA) en Wilders (PVV) hebben gisteren met Opstelten de agenda voor de komende weken opgesteld en zijn vol goede moed. Opstelten benadrukte opnieuw dat de partijen "een eind op streek zijn, maar er nog de nodige hobbels liggen". Het vinden van 18 miljard euro aan bezuinigingen blijft volgens ingewijden de grootste opgave. Vooral de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de gezondheidszorg hangen nog als een donkere wolk boven de onderhandelingen. VVD en CDA willen in het snijden in de ww en het versoepelen van het ontslagrecht veel verder gaan dan de PVV. Ook wil Wilders de ouderenzorg niet uitkleden, maar juist daarop zijn grote bezuinigingen mogelijk. Daarnaast is hij tegen meer marktwerking in de zorg.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%