Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

GL-parlementariër blundert op Twitter

15 SEP 2010 Edwin Timmer

DEN HAAG - De kersverse parlementariër Linda Voortman van GroenLinks heeft vandaag een fikse verbale uitglijder gemaakt.

Terwijl de linkse milieupartij er normaal als de kippen bij is om andere partijen – zoals de PVV – de maat te nemen als het gaat om vergroving van het politieke taalgebruik, beoefende Voortman via twitter zelf een opmerkelijke woordkeuze.

„K*tprocedurevergaderingen”, stuurde ze via de populaire berichtenservice het wereldwijde web over. De onparlementaire uiting deed op het Binnenhof en daarbuiten menige wenkbrauw fronzen. „Deze mevrouw is sinds 9 juni Kamerlid. En het blijkbaar nu al beu”, reageerde een volger op internet.

„Ik ga natuurlijk niemand muilkorven”, stelt SP-Kamerlid Jan de Wit, sinds juni houder van de Hoffelijkheidsprijs in de Tweede Kamer desgevraagd. „Maar ik zou deze woorden nooit gebruiken, laat staan ze publiekelijk de hele wereld over sturen.”

Opmerkelijk genoeg klaagde juist GroenLinks-partijleider Femke Halsema eerder dat PVV-leider Geert Wilders in een debat premier Balkenende voor ’beroepslafaard’ had uitgemaakt. „Laat ik nou altijd gedacht hebben dat volksvertegenwoordigers een voorbeeld moeten stellen in wellevendheid en welsprekendheid”, reageerde Halsema scherp.

Voortman erkent achteraf dat ’vervelend’ of ’rot’ beter was geweest. „Ik was gewoon gefrustreerd dat een belangrijk debat ineens niet doorging”, verklaart de nieuwkomer. „Over lage inkomens die straks misschien geen goedkope huurwoning meer krijgen. Door politieke spelletjes van VVD, CDA en PVV! Ik was boos!”

De Wit: „Je moet als politicus ontzettend oppassen dat dergelijke uitspraken niet aan je blijven kleven. Zo is PvdA’er Rob Oudkerk nooit van zijn benaming van Marokkaanse jongeren afgekomen.”

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt dat het gaat om de „eigen verantwoordelijkheid” van het GroenLinks-Kamerlid.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%