Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdA noemt rechts kabinet 'bruin'

17 SEP 2010 Richard van de Crommert

De PvdA in Amsterdam heeft donderdagmiddag hard uitgehaald naar het aanstaande rechtse kabinet. Het hoofdstedelijke PvdA-gemeenteraadslid en oud-rechterhand van Wouter Bos, Geke van Velzen, stelde in een raadsvergadering dat het 'kabinet Bruin 1' er nu aan komt.

De term 'bruin' is een rechtstreekse verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Toen werden NSB'ers en nazi's bruinhemden genoemd.

Tijdens de rondvraag vroeg Van Velzen hoe Amsterdam omgaat met het nieuwe kabinet, dat gevormd wordt door VVD en CDA. Daarbij stelde ze dat het erop lijkt dat 'Bruin 1' er nu aankomt. Ze vroeg zich af wat de gevolgen zijn voor de hoofdstad.

Fascisme

Vooral raadslid Maurice Limmen (CDA) reageerde furieus op de term waarmee de PvdA'er Van Velzen verwees naar een mogelijk rechts kabinet.

"Wat wilt u hiermee zeggen", repliceerde hij. "Iedereen weet dat bruin verwijst naar fascisme en de nazi's." Van Velzen reageerde door te stellen dat de term al in de media werd gebruikt. Gevoelsmatig had ze het idee dat het wel een correcte beschrijving was.

Robert Flos (VVD) kon zijn woede na afloop niet meer verbergen. "Dit is walgelijk", vond hij. "Stemmingmakerij van de hoogste orde en inhoudelijk onjuist. Dit draagt zeker niet bij aan de relatie van het nieuwe kabinet met Amsterdam."

Maar Van Velzen is niet de enige die de term 'bruin' gebruikte het aanstaande kabinet. GroenLinks-raadslid Evelien van Roemburg dreigde eerder deze week dat 'de formatie van Bruin 1' niet gemakkelijk gaat worden voor de VVD in Amsterdam.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%