Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

D66 wil niet over linkse kam geschoren worden

Linkse oppositie in de clinch

23 SEP 2010

DEN HAAG - Nog voordat een rechts kabinet goed en wel is aangetreden, is er binnen de linkse oppositiepartijen al ruzie ontstaan over een gezamenlijke koers tegen de bezuinigingen van het demissionaire kabinet.

Foto: Serge Ligtenberg

SP-voorman Roemer en PvdA-Kamerlid Plasterk hebben zich de woede van D66 op de hals gehaald door te stellen dat PvdA, SP, D66 en Groenlinks volgende week met een gezamenlijke linkse tegenbegroting komen. Die zou de plannen die de demissionaire regering dinsdag presenteerde aan flarden moeten schieten en met alternatieven komen voor een aantal harde bezuinigingsmaatregelen.

'Onmiddellijk ontslagen'

Maar D66 wil niet over een linkse kam geschoren worden en zegt niets op te hebben met een "socialistische koers van partijen die op de politieke flanken opereren". In een verklaring stelt de partij van Alexander Pechtold dat "D66-woordvoerders Plasterk en Roemer met onmiddellijke ingang ontslagen zijn", omdat ze de media verkeerd zouden voorlichten.D66 ergert zich aan de suggestie van de linkse partijen dat ze deel uit zou maken van een 'links blok'.

Met name de verschillen tussen SP en D66 zijn groot, klinkt het in D66-kring. "Zij willen niet hervormen, dus het is op veel terreinen sowieso heel moeilijk om het met elkaar eens te worden. Laat staan dat we met een tegenbegroting zouden kunnen komen", stelt D66-Kamerlid Koolmees.

Plasterk zegt dat hij niet doelde op het maken van een gezamenlijke tegenbegroting, maar slechts op het gezamenlijk indienen van een alternatieve dekking voor de voorgenomen bezuinigingen van 3,2 miljard euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%