Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oppositie heeft alternatief van 1,3 miljard

23 SEP 2010

DEN HAAG - PvdA, SP, D66 en GroenLinks hebben gezamenlijk alternatieven gevonden voor een deel van de op Prinsjesdag door het demissionaire kabinet gepresenteerde bezuinigingen van 3,2 miljard euro.

Foto: ANP

Op die manier hopen de vier partijen bezuinigingen op de kinderopvang, onderwijs, veiligheid en inburgering ongedaan te maken. De benodigde 1,3 miljard euro in 2015 halen ze bij elkaar door te bezuinigen op Defensie, onder meer bij het gevechtsvliegtuig JSF, de winstbelasting voor grote bedrijven niet te verlagen en meer te besparen op subsidies van het ministerie van Economische Zaken en door het samenvoegen van ministeries.

De oppositiepartijen willen verder de 'doorwerkbonus' schrappen en daarvoor in de plaats de fiscale arbeidskorting verhogen.

Sluitende begroting

De partijen dienen hun voorstellen volgende week in als de Tweede Kamer met minister Jan Kees de Jager (Financiën) spreekt over de begroting voor volgend jaar. Het demissionaire kabinet bezuinigt om een sluitende begroting te kunnen overdragen aan een nieuw kabinet.

De bezuinigingen lopen op tot 3,2 miljard euro in 2015. Het kabinet snijdt vooral in het ambtelijk apparaat en 'potjes' voor nieuw beleid. De bezuiniging door de kinderopvangtoeslag te verlagen, moet in 2015 450 miljoen euro opleveren.

PvdA, SP, D66 en GroenLinks vinden dat de bezuiniging op kinderopvang slecht is voor de arbeidsparticipatie en emancipatie van vrouwen in Nederland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%