Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ambtenaar in contact met Jihadisten

24 SEP 2010 Maarten van Aalderen en Bart Olmer

ROTTERDAM - Een Rotterdamse topambtenaar houdt er wel heel opmerkelijke contacten op na. Bilal Taner blijkt rechtstreeks in contact te staan met een Turkse radicaal-islamitische organisatie, die fel anti-Israëlisch en anti-Amerikaans is, openlijk de terreurorganisatie Hamas steunt en het martelaarschap voor jihadisten verheerlijkt.

De warme persoonlijke band tussen de Rotterdamse senior adviseur Bilal Taner werd recent duidelijk doordat hij uitgebreid werd gefeliciteerd op orthodox-religieuze toon met de geboorte van zijn dochter op de website van de Turkse beweging Haksöz Haber. Deze website dient als platform voor radicale islamieten, anti-Israëlische en anti-Amerikaanse auteurs. De radicale Turkse beweging verwerpt een samenleving die niet is gestoeld op de Koran.

Weerstand

Het International Institute for Counter-Terrorism schreef in een rapport uit 2005 over deze beweging: "Haksöz is een Turkstalige jihad-website die het martelaarschap verheerlijkt, oproept tot weerstand tegen de bezettingen in Irak en de Palestijnse gebieden en scènes van martelingen toont in Irak." Op de website worden foto's van dode Hamas-leden getoond met verheerlijkingen als 'Naar het licht van de Koran' en 'De martelaren verlichten onze weg'.

De beweging steunt de gewapende strijd van Hamas, door de Europese Unie betiteld als terroristische organisatie. In het Duitstalig rapport uit 2006 'Antisemitismus - Made in Iran' van het American Jewish Committee staat: "Tot de doelen van Haksöz hoort het om de moslims te verenigen in de strijd tegen Israël en de Verenigde Staten."

Gefeliciteerd 'broeder'

De orthodox-religieuze felicitaties aan het adres van 'onze broeder in Rotterdam' zijn ondertekend door prominente voorlieden van de Turkse beweging Hasöz Haber. Enkele van de felicitaties aan de Rotterdamse beleidsambtenaar komen van belangrijke activisten die aanwezig waren als opvarenden op het schip de Mavi Marmaris, een van de schepen uit de vloot die onlangs poogden de blokkade van Gaza te doorbreken. Die poging eindigde in een bloedig treffen met de Israëlische marine, waarbij enkele doden vielen. De dode activisten worden door Haksöz vereerd als martelaren.

Ook zijn felicitaties aan 'onze Rotterdamse broeder' van prominente voorlieden van de Turkse organisatie Özgür-Der, een organisatie die nauw samenwerkt met Haksöz Haber. Özgür-Der stelt in een recente publicatie dat de VS de moslimwereld intimideren met de bezetting van Afghanistan.

Screening

Bronnen op het stadhuis kenschetsen de hoge beleidsambtenaar als "een man met extreem religieuze opvattingen". Leefbaar Rotterdam reageert geschokt op het onderzoek van De Telegraaf. "Onvoorstelbaar dat zulke mensen worden aangenomen voor zulke belangrijke posities. Blijkbaar worden ambtenaren niet gescreend voordat ze zich mogen bemoeien met precaire zaken als integratie", zegt raadslid Anita Fähmel. Zij eist vandaag schriftelijk opheldering van het stadsbestuur.

Fähmel heeft tot in de Tweede Kamer gepleit in het verleden voor het aanpakken van de Turkse organisatie Fethullah Gülen. "Dit heeft uiteindelijk geleid tot een onderzoek van het rijk naar deze organisatie. Hierbij zag je infiltratie van ultraorthodoxe moslims in de gemeente en deelgemeenten." De topambtenaar weigert elk commentaar, ondanks uitgebreide schriftelijke vragen van De Telegraaf. De gemeente zegt "geen reden te zien om te twijfelen aan diens integriteit".

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
17.1 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%