Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rijksmuseum wil vuurwapen Volkert van der G.

24 SEP 2010

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam wil het vuurwapen waarmee Volkert van der G. in 2002 Pim Fortuyn doodschoot. Het museum heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gevraagd het pistool ter beschikking te stellen. Dat heeft een woordvoerder van het OM vrijdag gezegd na een artikel hierover in NRC Handelsblad.

Het OM is bereid het wapen over te dragen aan het museum op voorwaarde dat de nabestaanden van Fortuyn ermee instemmen. Het Rijksmuseum en het OM hebben hierover nog geen contact opgenomen met de nabestaanden, maar binnenkort gaat er wel een brief uit, aldus een woordvoerder. Als het pistool naar het museum gaat, wordt het wel eerst onklaar gemaakt door het elektronisch dicht te lassen of te vullen met lood, aldus de zegsman.

Het Rijksmuseum wil het pistool in overleg met de nabestaanden graag verwerven om te bewaren voor het nageslacht. „We verzamelen in eerste instantie voor de periode na ons”, aldus Martine Gosselink van het Rijksmuseum. „We hebben veel relieken uit de 17e eeuw, zoals het beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt is gedood.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%