Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Nepterrorist' station niet terug naar cel

08 OKT 2010

DEN BOSCH - De man die 9 februari het treinverkeer rond Den Bosch lamlegde door te dreigen met een bomaanslag, kan in de psychiatrische inrichting blijven waar hij nu zit. Dat stelde de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch.

Station Den Bosch op 9 februari
Station Den Bosch op 9 februari
Foto: twitter/wim pelgrim

De aanklaagster eiste opname van maximaal een jaar in een psychiatrische inrichting, een voorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest (178 dagen).

De 44-jarige inwoner van Bergen op Zoom is een chronisch psychiatrische patiënt. De in Algerije geboren man joeg passagiers in de trein van Tilburg naar Den Bosch de stuipen op het lijf door, gekleed in een lang wit gewaad, te dreigen met een bomaanslag.

Hij liep onrustig, met geheven armen, door de coupé en riep dingen als: „Ik neem jullie mee naar de profeet.” Ook scandeerde de man de naam van Osama bin Laden. Passagiers dachten dat hun laatste uur had geslagen. Sommigen huilden of waren in paniek.

De officier van justitie vindt dat de man zich niet alleen schuldig heeft gemaakt aan een doodsbedreiging, maar ook aan bedreiging met een terroristisch misdrijf.

De advocaat van de verdachte, Pieter van der Kruijs, vindt dat alleen doodsbedreiging bewezen is. „Bedreiging met een terroristisch misdrijf is een terroristisch misdrijf. Dan zou mijn cliënt een terrorist zijn. Dat gaat te ver.”

De raadsman wees er verder op dat zijn cliënt, een dag voor de dreiging met de bomaanslag, de gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting mocht verlaten. Daar had hij zich vier dagen eerder zelf gemeld.

De NS heeft ruim 7.500 euro schadevergoeding geëist van de 44-jarige man uit Bergen op Zoom. Volgens de officier van justitie kan dit bedrag in het kader van deze strafzaak niet worden toegekend.

Uitspraak op 22 oktober.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%